В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно

...
В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно
Коментари Харесай

Производител: В България никога няма да има недостиг на олио

В Полски Тръмбеш е ситуирана една от базите на едно от най-големите предприятия за произвеждане на сурово растително масло у нас. Как рекордното повишаване на слънчогледа се отрази на производителите на масло и има ли съгласно тях далавера в цената на олиото в комерсиалната мрежа?

Годишно в това дружество се преработват към 700 000 тона слънчоглед. Това подрежда фабриката измежду най- огромните производители на сурово масло у нас. Производството е ситуирано в три бази – в Кнежа, Варна и Полски Тръмбеш, а реализацията на продукцията е ориентирана главно към пазарите в Западна Европа, където суровото масло се рафинира и бутилира.

От началото на войната в Украйна се усеща съществено оживление на търговията със слънчоглед. Засега предприятието не е наранено, тъй като има задоволително суровина на склад, само че инфлацията оскъпява производството.

Действително сме очевидци на голямо повишаване на нашата активност, изключително на разноските ни за преправка, тъй като там, едно от главните ни пера е цената на електрическата сила. Разбира се, главното перо в цената на нашата продукция е суровината. Тя е близо може би 90% и там е най-пряка зависимостта сред цената нашата продукция и цената на суровината, сподели Георги Койнов – финансов шеф на предприятието.

Според него сега цената на слънчогледа е на исторически високи равнища. Сигнали за това са се появили още в края на 2020 година. Войната в Украйна обаче води до шокова обстановка на пазара.

Макар и упованията в лятото на 2020 да бяха за едни положителни реколти в България, в Румъния, в Украйна, в Русия, в края на лятото стана ясно, че реколтите ще бъдат много по-малки от предстоящото, а качеството на слънчогледа ще бъде със относително по-ниска масленост от нормалното, което сме привикнали да следим. Това незабавно сътвори един дефицит на слънчогледово олио, това незабавно рефлектира в покачването на цените, още тогава. Истината е, че повишаването на слънчогледа и на олиото стартира тогава, по едни чисто фундаментални аргументи, сподели Койнов.

Шокът от повишаването на слънчогледа към този момент минава, а пазарът върви към нормализиране, акцентира специалистът и добавя, че в България не може да се приказва за дефицит на олио.

Скоро ще сме очевидци на доста по-балансирани цени и спокойна конюнктура, в това число и в комерсиалната мрежа. Тези пикови цени, които видяхме през последният месец, на процедура няма да бъдат усетени от крайния консуматор, по простата причина, че производителите и преработвателите имат стока и на по-ниските цени, преди спора в Украйна и ще могат във времето да предложат една уравновесена цена. Аз съм уверен, че в България ние, дефицит на олио, в никакъв случай няма да забележим, по простата причина, че в България има индустриални мощности за 6-7, даже 8 пъти годишната консумация на страната. В този смисъл, България постоянно ще има нужните количества олио, с цел да ги доставя до крайния консуматор, сподели Георги Койнов.

Според Георги Койнов в комерсиалната мрежа има огромен избор на типове олио, в това число и вносни. Той счита, че далавера е допустима единствено в случай че пред участниците на пазара се появят трудности или някой производители бъдат сложени в по-изгодно състояние от останалите, само че такива трендове у нас няма.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР