В Полша решиха да върнат отново в строя съветските танкове

...
В Полша решиха да върнат отново в строя съветските танкове
Коментари Харесай

Полша се отказа да продава съветските Т-72, щяла да ги върне в строя след модернизиране

В Полша взеха решение да върнат още веднъж в строя руските танкове Т-72, които трябваше да бъдат осъвременени и продадени на Йордания. Това пишат главните полски медии, измежду които е Rzeczpospolita.

Полският боен специалист Войцех Лучак свързва връщането на старите руски танкове на работа с увеличение на числеността на полската войска. Директорът на Агенцията за военно имущество Кшищоф Фалковски смята, че това ще стане след тяхната рационализация.

Сега Полша разполага с 3,5 пъти повече танкове, в сравнение с в немския Бундесвер, паркът наброява към 900 машини: 100 танка Leopard 2A5, съвсем 150 броя Leopard 2A4, над 200 PT-91 Twаdry (танк на основата на Т-72) и съвсем 500 броя T-72/T-72M1D/T-72M1 (произведени в миналото в Полша по руски лиценз).

Полският танков парк по броя на машини е четвърти в НАТО – след Съединени американски щати, Турция и Гърция. Оказало се, че двете модификации Leopard са значително по-скъпи в употребата и изискват много висока подготовка на персоналния състав при осъществяване на техническото обслужване, регламентните работи и ремонта. И най-главното – в хода на последните войни и въоръжени спорове тези машини не демонстрираха предстоящите бойни качества.

Възможно е поляците да са изучили опита от Близкия Изток, решението на Ирак да се откаже от „ Абрамс” и да купи Т-90, а иракските военни имат богат опит от потреблението на разнообразни танкове.

Полски специалисти утвърждават решението на военното управление на страната: 70% от цената на танка покрива цената на бронирания корпус и мотора. Добрият корпус разрешава надграждане на бойните благоприятни условия: модерна система за ръководство на огъня, добър прицелно-наблюдателен комплекс, динамична отбрана от подкалибрени снаряди и кумулативни муниции.

Поляците добре познават бойните качества на Т-72. На негова основа въз основа на дълбока рационализация те направиха PT-91 Twаdry. Сигурно и в този момент ще се оправят с това предизвикателство.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР