В Полша расте броят на хората, които не могат да

...
В Полша расте броят на хората, които не могат да
Коментари Харесай

Поляците трудно да плащат наемите си и купуват жилища

В Полша пораства броят на хората, които не могат да заплащат наема си или да си купят лично жилище.

Основни фактори за това състояние са високата инфлация и войната в Украйна. Зенобия Зачек е активистка, която се пробва да оказва помощ на наемателите.

 
Голяма част от предлаганите на пазара жилища чартърен са на по-високи цени от приходите на наемателите. Много от тях не могат да изхранват фамилиите си и да заплащат наема. При естествени условия държавното управление би помогнало с оферти за обществени жилища...
Зенобия Зачек – комитет за отбрана на правата на наемателите

Но доста от хората не дават отговор на изискванията за обществени жилища и не могат да си разрешат апартамент на частния пазар.

Една от тези наематели, на които Зенобия оказва помощ, е Ивона. Тя е влезнала в празен апартамент с колегата и децата си.

 
Предишните притежатели на жилището ни споделиха да се изнесем, тъй като се развеждат и продават жилището. Търсихме жилище чартърен, само че цените се подвигнаха толкоз доста, че нямахме пари за наема... Освен това притежателите не желаят да дават жилища чартърен на двойки с деца. Свързах се с един човек и просто влязохме в този празен апартамент. Не виждахме различен излаз - или това, или на улицата с децата. Сега против нас се води дело за прогонването ни от жилището...
Ивона – съдена за нелегално заграбване на жилище

Всяка седмица в сходна обстановка се озовават 5-10 души..., споделя Зачек.

Високите цени на жилищата отразяват общата наклонност на повишаване на цените в световен мащаб, отбелязва полският министър на икономическото развиване.

Правителството приготвя помощни стратегии – преференциални заеми за покупка на жилище – с вярата за стабилизиране на обстановката.

 
При междинна инфлация от 14% през 2022 г, ще бъде мъчно сходни фактори, влияещи върху цялата потребителска кошница, да не се отразят и на цените на парцелите. Можем да забавим този развой. Направихме голяма крачка с рекорден брой издигнати жилища предходната година – 237 000. При такова предложение, цените би трябвало да се стабилизират.
Валдемар Буда – министър на икономическото развиване и технологиите на Полша

Но приключването на работна мощ от Украйна и цените на силата водят до опазване на наклонността на повишаване на цените.

„ Ръстът на цените на жилищния пазар, само че и на храни и съществени услуги рядко върви ръка за ръка с нарастване на заплатите в Полша. След месеци в сходна обстановка, за доста хора става все по-трудно да свързват двата края “, предава Магдалена Ходовник – сътрудник на Euronews.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР