В Полша през 1830г. избухва въстание срещу руското управление, което

...
В Полша през 1830г. избухва въстание срещу руското управление, което
Коментари Харесай

На този ден: Създаден е ФК Барселона

В Полша през 1830г. избухва въстание против съветското ръководство, което остава известо на Ноемврийското въстание. Въстаниците печелят позиции, само че през 1831г. са разрушени от съветските войски и въстанието е потушено.

През 1877г. американският откривател Томас Едисън показва фонографа, който е предходник на грамофона.

През 1899г. в испанския град Барселона е учреден испанският гранд Барселона. Тимът е притежател пет пъти на Шампионска лига, а в тима е играл и най-успешния ни футболист Христо Стоичков, който подвига Шампионската лига през 1992г, ставайки първия и за момента единствен български футболист, печелейки най-ценния европейски клубен шампионат.



През 1916г. по време на Първата международна война Доминиканската република е окупирана от войски на Съединени американски щати, а окупацията продължаа до 1924г.

През 1922г. Хауърд Картър отваря гробницата на фараона Тутанкамон за публиката.

През 1929г. е осъществен първият полет със аероплан над Южния полюс от американския водач Ричард Бърд.

През 1945г. е основана Социалистическа федеративна република Югославия. До 2003г. се усеща в Югославия като Ден на републиката.

През 1947г. по искане на Организация на обединените нации територията на Палестина е разграничена на две елементи - еврейска и арабска, които по-късно стават обособени страни Израел и Палестина.



През 1962г. стартира историята на Конкорд. Подписан е контракт сред Франция и Англия за взаимно планиране и произвеждане на самолетите. Самолетът излиза от произвеждане през 2003 и е изведен от употреба единствено няколко дни преди да отпразнува 41 години.

През 1975г. Бил Гейтс и Пол Алън основават компанията Майкрософт. Дълги години точно Гейтс е най-богатият човек в света.

През 1981г. актрисата Натали Ууд една от най-популярните актриси през 60-те години и 70-те години се удавя, откакто пада от яхта в Калифорния. И до ден сегашен това остава една от най-големите загадки в Холивуд, като доста от теориите са, че актрисата е била убита.

През 1990г. държавното управление на Андрей Луканов подава оставка под напън на протестиращите.

През 1993г. по американския ефирен канал Кинг Ти Ви е излъчена най-кратката реклама от 4 фрагмента и дълготрайност 0,133 секунди.

На този ден са родени именитият футболен треньор Ернст Хапел, някогашният френският президент Жак Ширак, певицата Кичка Бодурова.

Умират българският образован деятел Константин Фотинов, италианският композитор Джакомо Пучини, българският политик Г.М. Димитров, една от легендите на Бийтъл Джорд Харисън и българският артист Андрей Баташов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР