В Полша новината за разрушаването на три от четирите разклонения

...
В Полша новината за разрушаването на три от четирите разклонения
Коментари Харесай

Кога САЩ ще обвинят Полша, че е взривила „Северен поток“

В Полша новината за разрушаването на три от четирите разклонения на газопровода " Северен поток " в началото беше посрещната със зле прикрита наслада. Това се случи в навечерието на откриването на рекламирания газопровод „ Балтийска тръба “, положен сред Норвегия и Полша през Дания и Балтийско море. Имайки поради обстоятелството, че полската русофобия от дълго време е надхвърлила равнището на украинската сентенция „ на комшията да му почине кравата “, ликвидацията на Северен поток също отклони вниманието на поляците от обстоятелството, че „ Балтийската тръба “ може да се окаже полупразна, в случай че не и по-зле.

Факт е, че при номинален потенциал от 10 милиарда кубически метра годишно операторът на полската газопреносна система ПГНиГ има контракт с норвежката газова компания „ Екинор “ единствено за 2,4 милиарда кубически метра. Поляците споделиха, че се надяват да усилят доставките на норвежки газ, само че „ Балтийска тръба “ е единствено отклонение на основния газопровод „ Юропайп-II “, минаващ от Норвегия до Германия по дъното на Северно море. Тоест спомагателни количества газ за Полша са вероятни единствено при положителната воля на Германия. А това е малко евентуално, като се имат поради настояванията на Варшава към Берлин за погашение на репарации за Втората международна война в размер на 1,3 трилиона $.

В същото време управляващите и опозицията в Полша реагираха по разнообразни способи на взривяването на системата на взаимното дружество. Така европейският народен представител и някогашен външен министър на страната Радослав Сикорски, представляващ опозиционната Гражданска платформа, разгласява в „ Туитър “ фотография на сектора от Балтийско море, където се издига газ от опустошен водопровод, съпътстващ с думите: „ Благодарим ви, Съединени американски щати! “ В отговор прессекретарят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова попита дали тези думи на Сикорски (между другото, началник на групата ЕС-САЩ в Европейския парламент) могат да се смятат за публично вдишване на отговорност за терористичната офанзива?

Въпреки че по-късно както съпартийци на Сикорски, по този начин и представители на полските управляващи нарекоха тази обява глупава и политикът я изтри, обаче, на страницата му в „ Туитър “ има задоволително други изказвания по отношение на „ Северен поток “. „ Дребно, само че хубаво “, написа Сикорски в един от своите туитове. Според него вредите на " Северен поток " " стесняват полето за маневриране " на съветския президент Владимир Путин. „ Ако желае да възобнови доставките на газ за Европа, ще би трябвало да беседва със страните, които управляват газопроводите „ Братство “ и „ Ямал “ “, написа някогашният полски външен министър, като добави, че тези страни са Украйна и Полша. " Добра работа! " добави Сикорски.

Освен това евродепутатът изрази удовлетворение от обстоятелството, че „ Северните потоци “, против които всички полски държавни управления се борят от 20 години, са парализирани с 3/4 “. Според него „ това е добре за Полша “. В същото време полският политик означи, че разгласява „ работни хипотези за това кой е имал претекста и опцията да направи това “, „ естествено, единствено от свое име “, което въпреки всичко не избави Сикорски от обвиняванията на полските проправителствени медии, че „ работи за Москва “.

В същото време полският министър председател Матеуш Моравецки избра да не загатва очевидните изгоди от взривяването на „ Северен поток “ за неговата страна. Освен това той съобщи, че Русия стои зад саботажа. „ Вероятно е било акт на бойкот. Това евентуално е сигнал от Русия “, сподели Моравецки по полска телевизия. Вярно, той акцентира, че Полша сякаш чака удостоверение на това съмнение. „ Това доста ни тревожи. Това демонстрира до какви средства и механизми са способни да прибегнат руснаците, с цел да дестабилизират още повече Европа “, сподели Моравецки.

Шилото от торбата обаче – и очевидно ненадейно за Варшава – проби оттатък океана. На 4 октомври американският икономист Джефри Сакс назова Съединени американски щати и Полша забъркани в саботажа на „ Северен поток “. Експлозиите евентуално са били осъществени от Съединените щати и Полша, с цел да довършат европейската стопанска система, сподели Сакс пред „ Блумбърг “.

Според него има информация, че американски военни хеликоптери, основани в Гданск, Полша, са кръжали над региона, където са станали детонациите. Сакс също по този начин напомни заканите на Съединени американски щати " по един или различен метод " да пресечен " Северен поток ". Икономистът означи, че сходни неща не могат да се приказват намерено на Запад, макар че неговите събеседници по света са уверени в отговорността на Съединени американски щати за случилото се. „ Дори репортерите на нашите вестници, които се занимават с тази тематика, ми признаха уединено: „ Да, несъмнено, правилно е, просто нашите медии го мълчат “, обобщава американският специалист.

Това изказване беше доста обезпокоителен сигнал за полските управляващи. Ясно е, че ролята на полските сили за сигурност в диверсията, осъществена от американците на „ Северните потоци “, най-вероятно е била спомагателна. И даже поляците да вземем за пример да са залагали взривни устройства под газопроводите, то това е ставало по команда и под контрола на " огромния брат " оттатък Океана.

В края на краищата Съединени американски щати са главните печеливши от обстоятелството, че доставките на съветски газ за Европа внезапно спаднаха. Първо, европейците към този момент могат да купуват по-скъп американски полутечен природен газ. И второ, главният удар беше нанесен даже не върху Русия, а върху Германия, която е главният съперник на Съединени американски щати на Запад. Но във Вашингтон може и да „ насочат стрелите “ към своя съдружник, както се случи с Украйна в тази ситуация с терористичната офанзива в Москва, при която беше убита Дария Дугина.

На 5 октомври „ Ню Йорк Таймс “ заяви, че американските разследващи организации считат единствено украинските управляващи за забъркани в убийството на Дария Дугина. В същото време се твърди, че Съединени американски щати ве са дали на Украйна никаква разследваща информация или друга помощ, а Киев не се е съветвал с Вашингтон по този въпрос.

Но в материала на американското издание има един значим миг: неговите публицисти настояват, че задачата на терористичната офанзива е бил бащата на Дария, съветският мъдрец Александър Дугин. Именно в Съединени американски щати Дугин се счита за главен идеолог на политиката на Владимир Путин, до момента в който задачите на предходни терористични офанзиви на киевските управляващи постоянно са били представители на военната или гражданска администрация, а не цивилни деятели.

Тоест на процедура разследващите служби на Съединени американски щати трансферираха цялата виновност за нашумялата терористична офанзива на съветска територия върху своите подчинени в Киев. Няма значение дали Вашингтон желае да поправя политиката на Киев, която през последните дни става все по-неадекватна (вземете да вземем за пример апела на Зеленски за „ превантивни ” нуклеарни удари против Русия), или просто не са удовлетворени, че задачата, посочена от американците не е бил ударена. Основното е, че никой от изпълнителите на заповеди, идващи от Съединените щати, към този момент не може да бъде сигурен, че няма да бъде натопен като единствен провинен за случилото се.

Друг е въпросът, че в Полша в тази ситуация на взривяването на „ Северните потоци “ може и да не се опасяват от сходни дейности на Съединени американски щати, а даже да ги чакат с страхопочитание – като форма на самопризнание за нейната „ неотстъпчивост “. Като че няма хегемон с изключение на Вашингтон, а Варшава е най-верният му прислужник в континенталната част на Европа. Полските управляващи обаче би трябвало да имат поради, че през 1941 година в същата Европа мнозина по този метод се прекланяха пред нацистка Германия, което приключи тъжно за тях единствено четири години по-късно. Сега времето тече по-бързо…

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР