В Полша жертвите на водната стихия вече са няколко десетки,

...
В Полша жертвите на водната стихия вече са няколко десетки,
Коментари Харесай

Наводненията в Централна Европа: Дунав преля, издирват изчезнали, евакуират хора, чака се нов потоп

В Полша жертвите на водната буря към този момент са няколко десетки, в Италия изтеглиха хиляди
Големите наводнения, които засегнаха Централна Европа, могат да обзет още региони, което провокира паника измежду доста локални поданици и политически водачи, а поради спешната обстановка председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да посети Полша, съобщи Асошиейтед прес.

Общият брой на жертвите набъбна на 24, а отдръпващите се води в някои области разкриха големите мащаби на разрушенията.

Вътрешният министър на Чехия Вит Ракушан заяви, че починалите при наводненията в страната към този момент са петима, а осем души се водят безследно изчезнали.

Водната буря докара до гибелта на седем души в Полша и още толкоз в Румъния, а управляващите в Австрия оповестиха за петима починали.

Наводненията във Виена засегнаха публичния превоз по-сериозно от която и да било стихия до момента, заяви АПА. През миналия уикенд общо 700 чиновници на виенския оператор на обществения превоз " Винер Линиен " ( " Wiener Linien " ) са се присъединили в битката с наводненията, като са били насъбрани 400 чувала с пясък и са били в допълнение подсилени редица уреди. Въпреки тези старания в последна сметка се е наложило да бъдат изпомпани 960 000 литра вода и да бъдат почистени пет километра подземни релси, споделиха от " Винер Линиен " в прессъобщение. Били са почистени и 50 километра трамвайни релси, а спешната работа е била извикана 50 пъти за да вземем за пример премахване на паднали дървета.

" Винер нетце " ( " Wiener Netze " ) - виенското сдружение за поддръжка на електроснабдителната мрежа в столицата, също направи през днешния ден оценка на бурята и наводненията. Около 150 чиновници са отстранили над 360 повреди в електрозахранването, засегнали общо 1600 семейства.

В двете най-тежко потърпевши области на Североизточна Чехия бяха изпратени военни, които да оказват помощ на пожарникарите и локалните поданици при разчистването и оправянето с вредите, осведоми Българска телеграфна агенция.

Военни хеликоптери вземат участие в разпределянето на филантропична помощ и в построяването на краткотрайни мостове на мястото на разрушените от водната буря уреди. Около 400 души, евакуирани от източния чешки град Острава, към момента не могат да се завърнат по домовете си.
 Наводнен квартал в чешкия град Острава
Наводнен квартал в чешкия град Острава
Снимка: АР/Darko Bandic/БТА
Наводненията в Унгария не престават да се усилват. Дунав преля в Будапеща, заяви сайтът Меteo Bulgaria. Нивото на придошлата река е 775 сантиметра.

Властите затвориха пътища, железопътни гари и стопираха придвижването на фериботи по реката, заяви Българска телеграфна агенция. Премиерът Виктор Орбан съобщи на конференция, че към 6000 души от разнообразни сфери вземат участие в работата за отбрана от наводненията, а пандизчии оказват помощ при пълненето на чували с пясък. През последното денонощие равнището на река Дунав набъбна с към един метър и тази заран доближи 771 см, което е покрай върха от 891 см, регистриран при огромното наводняване през 2013 година
 Бедствието в Ладек Здрой, Полша
Бедствието в Ладек Здрой, Полша
Снимка: Tomasz Fijolek/KG PSP via AP/БТА
Нивото на водата в река Одер в региона на полския град Вроцлав доближи върхови стойности и се чака то да се задържи по този начин в продължение на доста часове, в случай че не и дни.
 Опустошение в Полша след отдръпването на водата
Опустошение в Полша след отдръпването на водата
Снимка: Tomasz Fijolek/KG PSP via AP/БТА
Заради разрушенията в страната и незабавната потребност от помощ министър председателят Доналд Туск предложения Фон дер Лайен в града, с цел да се запознае персонално със обстановката. Очаква се във Вроцлав да дойдат и водачи от Чехия, Словакия и Австрия.
 Полуразрушена къща в Ладек Здрой, Полша
Полуразрушена къща в Ладек Здрой, Полша
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР