В Полша доходите са се увеличили значително, но заедно с

...
В Полша доходите са се увеличили значително, но заедно с
Коментари Харесай

"Пари за всекиго": В Полша никой не се оплаква от неравенство

В Полша приходите са се нараснали доста, само че дружно с тях и неравенството. Само че никой не се оплаква от него, написа " Зюддойче цайтунг ". Защо? И каква е междинната заплата в страната през днешния ден? " Дойче веле " споделя.

" Пари за всекиго " - под това заглавие " Зюддойче цайтунг " разгласява публикация, в която се твърди, че приходите в Полша са се нараснали доста, само че дружно с тях и неравенството. В началото създателят Флориан Хасел ни води в картинно полско селце на към 130 км от Варшава, където феновете на природата има на какво да се порадват, в това число на щъркели и други редки типове птици. В селото живеят 2500 души, на които като че ли не им остава друго, с изключение на да се радват на природата. Защото приходите им са много ниски: приблизително 360 евро месечно. Същевременно в столицата Варшава междинният месечен приход възлиза на 1100 евро. За цяла Полша междинният месечен приход възлиза на 813 евро нето, т.е. след налози и отчисления. Това са три пъти повече пари, в сравнение с в прилежаща Украйна, съпоставя създателят.

Доходите на най-богатите са нарастнали с 458%

В публикацията се цитира статистика, съгласно която след разпадането на комунистическата система в интервала 1989-2015 приходите и виталният стандарт на поляците са се повишили със 73 %. При това тези данни не се отнасят единствено до богати градове като Варшава, Гданск, Познан или Вроцлав. " И в провинцията, където живеят две пети от поляците, бяха издигнати доста нови учебни заведения, детски градини и пътища, животът стана доста по-удобен, а интернетът неведнъж е не по-лош от този в градовете ", показва създателят.

Той разяснява, че това се дължи основно на европейските дотации за полското селско стопанство, които единствено за интервала 2004-2017 година възлизат на гигантската сума от 28 милиарда евро. Флориан Хасел прецизира, че полските фермери са притежатели на земята и на постройките, а и в градовете множеството поляци имат жилищата, които населяват. Това конкретизиране е значимо за немските читатели, тъй като множеството германци живеят чартърен, който е съществено перо в месечните им разноски.

Авторът цитира полските икономисти Павел Буковски и Филип Новокмет, съгласно които неравенството в Полша се усилва. В интернет бързо може да се открие тяхно проучване от 2017 година, озаглавено " Неравенството в Полша ", в което те откриват, че сред 1989 и 2015 година най-добре печелещата една десета от поляците е нараснала приходите си със 190%, а горният един % по доходи - с 458%. Доходите на най-ниско платената половина от поляците пък са нарастнали единствено с 31 на 100, става още ясно от тяхното проучване.

Същевременно от данни на Евростат разбираме, че коефициентът " Джини ", който мери точно неравенствата в едно общество, за Полша има релативно добра стойност: за 2018 година той е 27.8. А година по-рано е бил 29.2. За конкретизиране: колкото по-нисък е коефициентът " Джини ", толкоз по-близо е съответната страна до равенството. За България коефициентът " Джини " възлиза на 39.6 за 2018 година и 40.2 за 2017. Така Полша се оказва една от страните в Европейски Съюз, в които има релативно най-голямо тъждество.

Впрочем в публикацията на " Зюддойче цайтунг " четем, че в Полша съвсем никой не се оплаква от неравноправие. Въпреки че " полското население застарява и се топи ", макар че " милиони поляци отидоха да печелят пари в Англия, Германия, Холандия или в скандинавските страни ". Въпреки че " 10% от жителите на селата са безработни ".

Сметката ще заплащат бъдещите генерации

Авторът напомня, че държавното управление на национал-популистите е преразпределило доста пари точно в интерес на хората с по-ниски приходи. " Ето за какво доста поляци гласоподават в интерес на консерваторите не поради мирогледа им, а просто тъй като под тяхно ръководство получават повече пари. Детските надбавки от по 100 евро месечно от второто дете нататък за доста фамилии са сериозен доход ", написа Флориан Хасел.

Той напомня, че в Полша наесен предстоят избори и по тази причина страната отпуска изключителни пенсии, надбавки за студентите, както и детски надбавки и за първото дете. Икономистите са единомислещи, че това преразпределение дава позитивни резултати, само че в това време се притесняват, че то е построено на глинени крайници, а сметката ще заплащат бъдещите генерации, заключава създателят на " Зюддойче цайтунг ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР