В Полша днес ще се състоят парламентарни избори, на които

...
В Полша днес ще се състоят парламентарни избори, на които
Коментари Харесай

Поляците гласуват на парламентарни избори днес

В Полша през днешния ден ще се състоят парламентарни избори, на които ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) ще се опита да трансформира своята огромна социална поддръжка във втори мандат.

Анкети през седмицата сочеха, че сред 42 и 48 на 100 от 30-те милиона регистрирани гласоподаватели имат намерение да гласоподават за дясната ПиС, чийто водещ претендент е актуалният министър председател Матеуш Моравецки. За да разполага с безусловно парламентарно болшинство, партията би трябвало да завоюва 261 депутатски мандата в 460-местния Сейм. Според изследванията основната опозиционна мощ - либерално-консервативната Гражданска коалиция, - която сплотява християндемократическата " Гражданска платформа ", про-бизнес партията " Новочесна " (Модерна), демократичната " Инициатива Полска " и " Зелените ", може да разчита на резултат от порядъка на 26-28 на 100, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА и Ройтерс.

" Положението е повече или по-малко уравновесено ", споделя политологът Ярослав Флис във връзка прогнозите, че общият резултат в проценти на опозиционните партии е почти еднакъв на резултата на ПиС. Но прилаганият в пропорционалната изборна система на Полша способ на Д`Ондт облагодетелства по-големите партии, тъй че ръководещите може да се снабдят с болшинство, в случай че завоюват толкоз гласове, колкото трите опозиционни сили взети дружно. Трите опозиционни сили са " Гражданската коалиция " с предстоящи 24-28 %, " Съюзът на демократичната левица " (група от три леви партии) с 10-14 на 100 и Полската селска партия с 5-7 % поддръжка. Изборният предел за влизане Народното събрание е 5 на 100.

Евентуално в Сейма може да влезе и пета партия - националистическата Конфедерация - чиито планирани резултати варират. Но поради нейните радикални позиции е малко евентуално тази партия да влезе в следизборна коалиция. Днес поляците ще гласоподават и за нов състав на 100-местния Сенат - избор, който ще се състои в един тур. На доста места представителят на ПиС ще срещне единствено един противник, тъй като партиите от опозицията се договориха да не се конкурират между тях.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР