В политически натиск над Конституционния съд и че президентът Румен

...
В политически натиск над Конституционния съд и че президентът Румен
Коментари Харесай

Георги Близнашки: Радев подкрепя съдебната реформа

В политически напън над Конституционния съд и че президентът Румен Радев безшумно поддържа промяната в главния закон се усъмни конституционалистът и някогашен длъжностен министър председател проф. Георги Близнашки.

" Много от тези неща са противоречиви, да не кажа съвсем всички. Не инцидентно има до тук две, уповавам се, че ще има трета тъжба - Българска социалистическа партия към момента не е направила своя ход ", разяснява проф. Близнашки измененията в конституцията.

Срещу тях към този момент са подадени две тъжби до Конституционния съд - обща на " Възраждане " и " ИТН ", които нападат всяка една смяна, и на президента Румен Радев, който е против всичко без правосъдната промяна.

" Не чакам чудеса заради простата причина, че най-вероятно ще бъде оказан напън върху Конституционния съд ", позволи някогашният министър председател.

Обясни, че държавното управление станало допустимо след посещаване на помощник-държавния секретар на Съединени американски щати Джеймс Обрайън.

В четвъртък следва чуване на тримата претенденти за двете свободни места в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Това са шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съдията Борислав Белазелков, повдигнат от ПП-ДБ, и адвокатката и народен представител от " Възраждане " Цвета Рангелова.

" Те ще се избият още в този момент ", помислил си проф. Близнашки, когато видял кандидатурите на управническите сътрудници.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към този момент разгласи, че обединенията са се договорили да поддържат взаимно претендентите си. И те, и Движение за права и свободи, са се разписали и под двете. За избиране на арбитър са нужни най-малко 121 гласа.

" Много е забавно, че президентът на републиката, който внесе своята тъжба, пази най-много своята къщурка - неговите пълномощия и нито дума за т.нар промяна. Той президентът и неговите съветници безмълвно поддържат правосъдната промяна, което значи, че по всяка възможност тя ще получи утвърждението на Конституционния съд. Това значи, че ни връщат 80 години обратно ", уточни той пред Би Ти Ви.

Според него у нас има проблем и той е политизирането на правосъдната система по американски пример, защото от там пристигнала концепцията за конституционна промяна.

Разделянето на Висшия правосъден съвет той дефинира като " разфасоване " и изясни, че такова нещо няма в другите европейски страни. След измененията към този момент ще има прокурорски и съдийски съвет, както и пленум на двата.

Според него прокуратурата ще се политизира, защото шестима от общо 10 членове на прокурорския съвет ще се избират от Народното събрание.

Той направи мрачната прогноза, че правосъдната система няма да издържи на тези промени и след няколко години ще би трябвало да стартира противоположен развой.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР