В полевите кулоари на военното учение в Шабла г-н Радев

...
В полевите кулоари на военното учение в Шабла г-н Радев
Коментари Харесай

За управлението на държавата: Алтернатива ли е президентът

В полевите " коридори " на военното обучение в Шабла господин Радев се изрази напълно недвусмислено: " Явно неуспехът на систематичните партии и изхабяването на модела тласкат от ден на ден жители към углавен избор и политическа опция. "

Г-н Радев единствено дето не добави: Аз съм тази опция. Но то се подразбира. За положително или за неприятно същото счита и господин Пеевски, с който нормално е обидно да се съгласяваш. Но господин Радев не оставя пространство за друго пояснение, така че Делян Пеевски просто изговаря очевидното.
Радев се възползва от отсъствието на жителите
Румен Радев стремително се възползва от убийствения политически вакуум, зародил в България, откакто на 9 юни 2/3 от гласоподавателите си накривиха шапката и отхвърлиха да поемат гражданската си отговорностза бъдещето на страната, а сериозен % от останалата 1/3 изду платната на отровния национал-популизъм, подправен с настъпателност и руско-имперски бълнувания.

Как би могла да наподобява сметката на господин Радев? Той вероятно желае да яхне мощната популистка вълнá, надигнала се в цяла Европа, само че го прави надалеч по-хитроумно от тези български кресльовци, които до момента обират политическата пяна на недоволството. Г-н Радев въпреки всичко е президент и като подобен има освен добра чуваемост, само че и загладен политически маниер. В това отношение той просто следва образеца на Вилдерс, на Марин Льо Пен, на Мелони и на " Алтернатива за Германия ".

Рецептата звучи почти по този начин: Ние сме гневни, ние желаеме да демонтираме " систематичните партии " и да съборим досегашните елити и цялата им прогнила структура, ние можем да образуваме демократични болшинства, а можем и да управляваме - с костюм и вратовръзка, без викове.
Популисткият напредък оказва помощ на Радев
Да, Румен Радев евентуално възнамерява да се възползва от подема на тройното В: Варненските " Възраждане " и " Величие ", които също от сърце ненавиждат всички елити и най-много (според един лидерски пост във Фейсбук) " джендърска София ", където и на последните избори болшинството гласоподава за демократична либерално-консервативна политика, а не за популизъм. В същото време господин Радев ловко пази своя евроатлантически фланг и не дава доста мотиви да бъде разгласен за хладнокръвен рушител на Европейски Съюз и НАТО и упоменатите нагоре кресльовци.

Дали господин Радев симпатизира на Русия и/или на Путин? Западните медии са общо-взето единомислещи, че когато нещо наподобява като патица, плува като патица и квака като патица, то най-вероятно е точно патица. Но Румен Радев към този момент съумява да се движи по ръба на бръснача сред " патица " и " непатица ". Всъщност неговата позиция елементарно се изяснява таман с един бръснач – бръснача на Окам. Съгласно този метафизичен принцип, от множеството теории, които изясняват един и същи проблем еднообразно добре, за предпочитане е най-простата. А коя е най-простата доктрина за възгледите и проектите на господин Радев? Можете да си отговорите сами.
Какъв е проектът?
Как биха могли да наподобяват проектите на политик с позицията, възгледите и упоритостта на Румен Радев? Кратката версия гласи: тегля оптимално количество сила от дифузния яд на гласоподавателите, от проруските благосклонности и желанието за мир, от омразата към всички елити и към лицемерния джендърски Запад; употребявам към този момент наличните парламентарни " патерици ", сътворявам лидерско придвижване или партия и след година-две спечелвам следващите избори.

В момента наподобява, че сходен план, уви, би имал бъдеще в България. Сигурно таман на това разчита господин Радев, който през вчерашния ден в Шабла бащински погали негласувалите по главата с посланието, че партиите отворили дълбока бездна и изгонили хората от урните. Знайно е, че гласоподавателят не трябва да бъде критикуван…

*Текстът е препечатан от Заглавието е на darik.bg

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР