В покрит пазар с минимум 135 търговски щанда ще се

...
В покрит пазар с минимум 135 търговски щанда ще се
Коментари Харесай

Представиха проект за дългосрочен дълг за Руския пазар и зоопарка в Стара Загора

В затрупан пазар с най-малко 135 търговски щанда ще се трансформира остарелият Руски пазар в Стара Загора. В плана за неговата реорганизация е планувано ул. “Капитан Петко войвода” да стане четирилентова от кръговото кръстовище с бул. “Цар Симеон Велики” до новото кръгово, което ще се построи на пресечката с бул. “Славянски”. Вчера планът за ремонта на пазара и разширението на улицата бяха показани от Виктория Грозева, основен проектант на община Стара Загора, на публичното разискване на желанията за вдишване на дълготраен дълг от „ Фонд за устойчиви градове “ за осъществяване на плана и на реконструкцията на зоопарка. Последният би трябвало да стане още по-атрактивен за жителите и гостите на града.
От дълга в размер на 10,2 милиона лв., който общината има желание да поеме, 6 милиона ще са за „ Нова визия и благоустрояване на територията на „ Руския пазар “ и уголемение на ул. „ Капитан Петко челник “, а останалите 4,2 милиона лв. ще се употребяват за „ Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора “. За зоопарка към този момент е създаден бизнес проект, следва създаването на подобен и за пазара, разгласи основният финансист Цанка Ганева. Според нея все още са подписани 70 контракта за търговски площи с наети 17 маси на “Руския пазар”, някои от договорите са за по няколко кафези.
Покритият пазар, който ще облагороди площта, наречена през 90-те години на предишния век Руския пазар, ще бъде с разгъната застроена повърхност до 2000 кв. м с новаторски тип, построена с енергоефективни материали, с съвременна вентилация и климатизация . Ще има опция за отделяне на зони според от типа на предлаганите артикули и произведения. Ще се обособи и площадно пространство с декоративна настилка, с паркинги за гости и за зареждане, с пейки, фонтани и водни резултати. Предвижда се и богато озеленяване на площи с дървесни типове, храстова растителност и цвета, което може да трансформира тази част на града във второстепенен градски център. Според Делян Иванов секретар на община Стара Загора, към този момент има сериозен интерес за наемане на търговски площи в реконструирания пазар, който ще обслужва кварталите „ Казански “ и „ Три чучура-юг “.
Създаденият през 1957 година зоопарк на Стара Загора е ситуиран на 74 декара повърхност в парк Аязмото . Обитават го 400 екземпляра от към 80 типа бозайници, птици и земноводни. През 2008 година получава лиценз, който е възобновен през 2015-а, от когато е и със статут на избавителен център. Реконструкцията ще го трансформира в съвременно оборудване с атрактивна и възпитаваща среда. Проектът планува да се събори остарялата и да се построи нова постройка на две равнища. Ще се основат нови пешеходни алеи в зоната на администрацията на зоопарка, на тоалетните за гости и сред някои кафези, с цел да се усилят функциониращите площи за животни, стана ясно по време на публичното разискване през вчерашния ден. С осъществяването на дейностите по реконструкцията той ще покрие настоящите архитектурно-строителни правила и условия на наредбата за минималните условия и условия за развъждане на животни в зоологически градини и центрове за развъждане и размножаване на предпазени типове животни. Според Цанка Ганева в първата година след реконструкцията за издръжката му ще би трябвало да се заделят 1,5 милиона лв. от общинския бюджет, само че по-късно зоопаркът ще може да се самоиздържа.
Ганева през вчерашния ден изясни още, че “Фонд за устойчиви градове " е определен за фонд за градско развиване (ФГР) за районите София и Южна България след извършена социална поръчка от Фонд управител на финансови принадлежности за България (ФМФИБ) през август предходната година. ФГР са финансов инструмент по Оперативна стратегия " Региони в напредък " (ОПРР) 2014-2020 и главната им цел е да притеглят спомагателни частни финансови запаси към обществените, които дава оперативната стратегия за финансиране на сходни доходоносни обекти. Те надграждат фондовете по самодейността JESSICA от предходния програмен интервал. Централният градски пазар, построен по JESSICA, съумява с осъществените доходи да обслужва дълга си. " Фонд за устойчиви градове " разполага общо с 342,37 милиона лв., от които 59 на 100 - 202 милиона са по Оперативна програма “Регионално развитие”, а останалите над 140 милиона са съфинансиране от сътрудниците в него - Обединена българска банка и Фонда за органите на локалното самоуправление в България - ФЛАГ ЕАД.
Намерението за вдишване на дълготраен дълг от „ Фонд за устойчиви градове “ за осъществяване на капиталови планове следва да се гласоподава на сесия на общинския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР