В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села

...
В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села
Коментари Харесай

Лукойл стартира Акция Книгодарител

В поддръжка на четящите хора в дребните градчета и села в страната, които нямат елементарен достъп до модерна литература, от 20 август започва самодейността „ Акция Книгодарител ” . Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в дребни обитаеми места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години.
В доста домове има редица издания от последното десетилетие, които към този момент не дават отговор на усета на притежателите си, повтарят се или един път прочетени, няма да бъдат отворени още веднъж. Те обаче могат да донесат наслада на доста други хора. Организаторите от фондация „ Лукойл ” се надяват акцията да стимулира склонните да ги дарят в интерес на доста други читатели.
До 7 септември в девет градове в страната ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на идеята доброволци ще одобряват книжни дарения от всички жанрове. Пунктовете ще са ситуирани в комфортни градски обекти от веригата бензиностанции „ Лукойл ”. Всеки, който се включи с персонално подаяние в благотворителната акция, ще получи документ „ Активен книгодарител “. Единственото целесъобразно изискване е дарените книги да са издадени от 2009-та насам и да са в положително положение.
Книгите ще бъдат предадени в интерес на нуждаещите се читалищни библиотеки сред 15 и 30 септември.
Именно читалищата са измежду дребното източници на допир с литературата за жителите в дребните обитаеми места. Фондовете им обаче се състоят най-вече от издания от предишния век. Те разполагат с дребни бюджети и не могат да си разрешат новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат потребност от дарения и поставят почтени за почитание старания да ги привлекат.
Доброволците в акция „ Книгодарител ” ще чакат дарения в 5 пункта в София, по 2 в Пловдив, Варна и Добрич, по един в Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Дупница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР