В подготовката на следващия програмен период Европейската комисия предложи създаването

...
В подготовката на следващия програмен период Европейската комисия предложи създаването
Коментари Харесай

Емил Радев: Програма Дигитална Европа гарантира подкрепа за цифровите умения на младите хора

В подготовката на идващия програмен интервал Европейската комисия предложи основаването на нова стратегия за Дигитална Европа, по която имах удоволствието да работя като представител на ЕНП. Предложените 9,2 милиарда евро ще финансират основаването на цифров потенциал и инфраструктура в Европейски Съюз, стратегии за изкуствен интелект, киберсигурност, както и за цифрови умения измежду европейските жители. Това разяснява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който дружно с сътрудника си в Екологичен потенциал Андрей Новаков взе присъединяване в проведената от МГЕРБ-Варна районна конференция на тематика: „ Развий капацитета си в България ”.

По думите на българския евродепутат програмата ще добавя новопредложения Европейски обществен фонд, който ще разполага с съставен елемент да подкрепя младежите - най-много тези, които не са нито в системата на образованието, нито работят, тъй че да придобият нужните им умения за подобаваща професионална реализация.

„ Дигиталната промяна повдига настоящи въпроси както за България, по този начин и за цяла Европа. Европейската комисия в лицето на българския еврокомисар по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел подхваща редица ограничения за повишение осведомеността измежду младежите за провокациите и опциите, предоставени от новите технологии.

Според редица изследвания забележителен % от младежите в Европа не разполагат с съществени умения за боравене с осведомителните технологии. Според прогнозите доста скоро 9 от 10 работни места ще изискват цифрови умения, само че единствено 56% от европейците разполагат с такива ”, уточни Радев и предизвести, че от ден на ден действия ще бъдат автоматизирани.

„ Статистика на Евростат демонстрира, че 94% от младежите употребяват google, само че програмирането да вземем за пример се владее единствено от 13% от младежите под 30 години. В същото време IT секторът изпитва апетит за добре квалифицирани фрагменти. IT умения ще са все по-необходими във всички сфери на стопанската система, в медицината, образованието, стопанската система и други ”, посочи българският евродепутат.

Той напомни, че Европейската комисия свика експертна група, която през 2017 година изготви отчет с рекомендации за вероятни политики и продан на положителни практики, тъй че младежите да разполагат с нужните цифрови умения за триумф в модерния живот.

„ Докладът на Комисията съдържа седем сфери, в които младежите да получат спомагателни образования. Според специалистите е значимо да разбирате резултата на дигитализацията върху Вашия живот, по какъв начин можете да употребявате цифровите умения и технологии във Вашата работа или странични действия, даже в случай че не работите непосредствено в региона на осведомителните технологии.

Важно е да познавате Вашите права като онлайн консуматори, да разполагате с умения по какъв начин да реагирате при изразен против Вас език на омразата или в случай че станете жертва на кибернасилие. Не на последно място е значимо да притежавате умения, които ще подкрепят Вашата креативност - да вземем за пример да можете да създавате друго цифрово наличие, без естествено да сте в нарушаване на авторското право ”, обърна се Радев към младежите.

По думите му Съветът на Европейския съюз одобри през декември предходната година изводи, които акцентират нуждата от развиване на цифровите умения у младежите. „ Нито една от набелязаните ограничения обаче няма да има резултат, в случай че Вие - младежите, не вземете присъединяване в тяхното използване на процедура. Затова участвайте интензивно в основаването, използването и оценката на тези ограничения в областта на дигитализацията ”, прикани Емил Радев.

„ От 15 години в целия Европейски Съюз се отбелязва Денят за по-безопасен интернет - 6 февруари. Европейската комисия е основала Програма за по-безопасен интернет, която сега продължава в границите на програмата за Свързана Европа и която финансира центрове за по-безопасен интернет във всяка една държава-членка. Съществуват още мрежа за интернет сигурност, координирана от мрежа от 34 европейски министерства на образованието, както и INHOPE - Международна асоциация на интернет горещи линии, на които всеки, в това число младежи, могат да се обаждат и да алармират анонимно за незаконно интернет наличие. Горещите линии проверяват наличието и в случай че сметнат, че в действителност е незаконно, предават информацията на съответните проверяващи органи и на доставчиците на интернет услуги ”, осведоми Емил Радев.

Той поздрави българските общини за интензивността да се възползват от европейската поддръжка за даването на безвъзмезден интернет за общините в Европейски Съюз за повишение достъпа до първокачествен интернет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР