В почти всички изследвания за ползите от кафето се споменава

...
В почти всички изследвания за ползите от кафето се споменава
Коментари Харесай

Как 1 чаша кафе дневно може да провокира диабет?

В съвсем всички проучвания за изгодите от кафето се загатва способността на кофеина да възстановява равнищата на кръвната захар - и това постоянно е база на рекомендацията за пиянство на две до три чаши кафе дневно. Но не всеки път се загатва, че кафето фактически може да увеличи инсулиновата приемливост на клетките и по този метод да предизвика развиването на диабет.

При някои хора даже дребна чаша кафе може да увеличи равнищата на кръвната захар. Как да разберете дали можете да пиете кафе и какъв брой?

Комбинацията от кофеин и захар

Ако нямате характерен здравословен проблем, кръвната ви захар в никакъв случай не се е повишила до горната граница, панкреасът ви създава инсулин в вярното количество и клетките ви реагират обикновено при потреблението на захар, най-вероятно кафето няма да ви навреди. И в тази ситуация може да си позволите чаша или даже две дневно.

Но в случай че страдате от метаболитен синдром, преддиабет и още повече - диабет вид 2, кафето най-вероятно е рисково за вас.
 Ако страдате от диабет, по-добре забравете за тази закуска Ако страдате от диабет, по-добре забравете за тази закуска
Пациентите, диагностицирани с диабет вид 2, сигурно знаят, че би трябвало да заобикалят избрани храни. Но даже и в този случай те чес...

Това е по този начин, тъй като клетките на здрави хора и хора с диабет реагират по друг метод на кофеина. Проучване сподели, че кофеинът може доста да увеличи равнищата на кръвната захар при хора с диабет. Доброволците, които са взели участие в него, са приемали 250 mg кофеин два пъти на ден. В резултат равнището на кръвната им захар се е нараснало с 8%

Очевидно кофеинът въздейства върху реакцията на организма към инсулина - хормона, който разрешава на захарта да навлезе в клетките и да се трансформира в сила.

Кофеинът понижава чувствителността на клетките към инсулин, заради което захарта от храната не се усвоява вярно. В случая тялото ни е насила да създава повече инсулин - още веднъж и още веднъж.

Ако имате преддиабет или диабет, има възможност тялото ви към този момент да не реагира добре на инсулин и след хранене кръвната ви захар да се покачва повече от естественото. Но в случай че по едно и също време с храната изпиете чаша кафе, чувствителността на клетките понижава, равнището на захарта се покачва и доближава рисково високи стойности.

Друго изследване потвърждава, че рискът от проявата на всички тези резултати е по-висок, в случай че консумирате на гладно.
 Цената на кафето скочи двойно поради климатичните бедствия в Бразилия Цената на кафето скочи двойно поради климатичните бедствия в Бразилия
Световните цени на кафето бързо се повишават. Причините са в огромното засушаване през последните 20 години в композиция с най-тежките ст...

Всичко това може да докара до развиване на диабет или в случай че към този момент имате диабет - до по-висок риск от затруднения на болестта, като увреждане на нервите или сърдечни болести.

Защо кофеинът ни въздейства по този метод?

Учените към момента не могат да отговорят изрично на този въпрос, само че имат някои догатки. Възможно е кофеинът да увеличи равнищата на избрани хормони на напрежението - като адреналин, да вземем за пример, които пречат на усвояването и преработката на захарта. Факт е, че адреналинът е в положение да блокира протеина аденозин, който управлява количеството инсулин, създавано от тялото, както и да окаже въздействие върху метода, по който клетките реагират на него.

Блокирайки аденозина, кофеинът не му разрешава да си свърши работата - и равнищата на кръвната захар се покачват.

 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР