В по-голямата част от проверени 75 домовете за хора с

...
В по-голямата част от проверени 75 домовете за хора с
Коментари Харесай

При проверка на 75 институции за хора с увреждания: В повечето има 24-часово медицинско обслужване -

В по-голямата част от тествани 75 домовете за хора с увреждания има обезпечено 24-часово здравно обслужване, демонстрира разбор на Агенцията за качеството на обществените услуги след осъществени тематични инспекции.  

Агенцията е направила разбор на положението, качеството на предоставяните услуги и грижата в 75 профилирани институции за пълнолетни лица с увреждания.

Анализът е основан на годишните доклади за 2021 година на общините, ръководещи институциите, и констативните протоколи от осъществени от организацията в интервала март-април 2022 година тематични инспекции, свързани с организацията на работа в домовете за пълнолетни лица с умствена назадничавост, с психологични разстройства, с физически увреждания, със сетивни нарушавания и лица с деменция.

В огромна част в домовете са подхванати съответни дейности за възстановяване изискванията на живот и грижа за потребителите - възстановяване на материалната база и досегаемост на средата, обезпечаване на достъп до здравни грижи, достъп до информация и опция за реализиране на персонални контакти и срещи с околните им.

От АКСУ допълват, че в по-голямата част от домовете всеки консуматор има самостоятелна оценка на потребностите и самостоятелен проект за поддръжка , направени от мултидисциплинарен екип от експерти (психолози, обществени служащи, медицински сестри, рехабилитатори, трудотерапевти и др.), персонален доктор и проект за здравни грижи. 

Сериозно внимание се обръща на въвеждащите, надграждащи и профилирани образования на личния състав.

АКСУ установи, че е значимо да продължат ограниченията за обезпечаване на по-добри условия за живот и грижа за хората, настанени в домовете. В тази връзка са дадени методически насоки и е оказана методическа поддръжка на общините за възстановяване изискванията на живот и качеството на грижа в профилираните институции, в които са открити пропуски.

Това е нов, извънредно значим детайл от контролната активност в системата на обществените услуги, чиято цел е да стимулира и поддържа доставчиците за предприемане дейности за радикална и безапелационна смяна на модела на грижа за потребителите на обществени услуги, допълват от Агенцията. 

Оценките в докладите на огромна част от общините – снабдители на услугата, изцяло съответстват с констатациите на АКСУ, което е положителен знак, че кметовете са ангажирани и са подготвени да поставят старания за възстановяване на качеството на живот на хората, нуждаещи се от услуги и грижа в домовете.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР