В по-големите градове на страната продължава ваксинирането на лекари, медицински

...
В по-големите градове на страната продължава ваксинирането на лекари, медицински
Коментари Харесай

Десетки вече се имунизират в по-големите градове на страната

В по-големите градове на страната продължава имунизирането на лекари, медицински сестри и здравни служащи. Близо 40% от медиците на първа линия са декларирали предпочитание да се ваксинират по данни на Българска национална телевизия.

За през днешния ден е планувана имунизация на медици от Шумен, Стара Загора, Търговище, Ямбол, Смолян, Пазарджик, Сливен, Хасково, Свиленград, Харманли, Перник, Добрич, Разград и Русе.

Днес е първият ден, в който слагат ваксини на медици във Варна . Д-р Веселин Василев, виновен доктор в Центъра за незабавна здравна помощ в община Белослав, бе първият имунизиран. Общо 2200 медици и близо 100 стоматолози са изявили предпочитание за имунизация, по данни на регионалния шеф на Варненска област Стоян Пасев. Днес ще бъдат имунизирани общо към 150 души, като се чака в първата имунизационна вълна да се включат близо 450 медици. Това ще става по график през идващите 5 дни във всички огромни лечебни заведения в града.

По обед в Регионалната здравна ревизия във Велико Търново дойдоха Covid имунизациите за Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Първите 240 Covid ваксини дойдоха и в Регионалната здравна ревизия във Враца , която координира имунизацията в областите Видин, Монтана и Враца. По 100 от флаконите са за областите Враца и Монтана и 50 за Видин. Във Враца имунизационните кабинети са в Белодробния диспансер, Многопрофилната болница " Христо Ботев ", Спешния център, Комплексния онкологичен център, Първа частна болница, както и общинските болница в Бяла Слатина и Козлодуй.

Имунизационните кабинети в Монтана са четири, а във Видин са два.

Ваксинации против Covid-19 се организират и в Добрич . 130 медицински лица би трябвало да получат първата доза. Заявили предпочитание да се имунизират са близо 500 лекари и медицински личен състав от региона, като броят им се чака да се усили. Ваксинациите се правят в постройката на Регионалната здравна ревизия в Добрич, както и в бившето Спешно поделение към Многопрофилната болница.

С преимущество за имунизиране ще бъдат деклариралите предпочитание лекари и медицински личен състав от двете лечебни заведения, в които се одобряват пациенти с Covid-19 - многопрофилните лечебни заведения в Добрич и Балчик . През кабинета в РЗИ имунизации през днешния ден ще получат 20 медици, а в болничното заведение 25, разгласи шефът на Здравната ревизия доктор Светла Ангелова пред БНР.

Три лечебни заведения в Пловдив също се включиха в акцията, както и общинските здравни заведения в Първомай и Раковски.

В Търговище първи бяха ваксинирани медицински лица от многопрофилната болница в града. За здравното заведение в регионалния град са предопределени 65 дози от общо доставените 80 от имунизацията. Останалите са за Центъра за незабавна здравна помощ в регионалния град, болничното заведение в Омуртаг и Специализираната очна болница " Доктор Тасков " в Търговище. 585 души от петте общини на региона са декларирали предпочитание за имунизиране.

В Плевен първите ваксини би трябвало да бъдат доставени следобяд към 16:00, като имунизационната акция се чака да стартира още през днешния ден.

Регионалната здравна ревизия в Хасково разпредели Covid имунизациите към лечебните заведения в самия град, в Димитровград, Харманли и Свиленград. В болничното заведение в Хасково имунизацията на първите 10 медици стартира, като първият имунизиран бе лекар Христо Еленски.

Имунизирането на медиците в Ямболска област стартира с лекари от болница " Свети Пантелеймон ". По предварителни данни предпочитание да си слагат ваксини са изразили 300 медици от четирите лечебни заведения в региона.

И Област Пазарджик разполага с първите 180 ваксини против Covid-19, като денем се разпределят в трите най-големи здравни заведения, добавя БНР.

Във втората по величина болница у нас, държавната Университетска " Д-р Георги Странски " , работят близо 2000 души. Над 1/3 са декларирали предпочитание да се имунизират.

В другата Университетска болница " Света Марина " към този момент е изцяло оборудван имунизационен кабинет, в който ще работят два екипа.

Общо 25 медици от Александровска болница би трябвало да бъдат имунизирани още през днешния ден. Вчера техният брой беше 22-ма. 450 души от болничното заведение са поискали доза от имунизацията, само че сега са доставени 110 дози за лечебното заведение. Първите медици, на които през днешния ден бяха сложени ваксини, бяха проф. Огнян Георгиев и доктор Петра Маринова.

Вчера бяха имунизирани 699 души. Към момента няма данни за нежелани реакции след имунизацията, сподели пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР