В Пловдивско родители преосмислят позицията си относно тестването на децата

...
В Пловдивско родители преосмислят позицията си относно тестването на децата
Коментари Харесай

Все повече малки ученици се връщат в клас в Пловдив

В Пловдивско родители премислят позицията си по отношение на тестването на децата им в учебно заведение.

От през днешния ден над 1000 нови възпитаници от 1-ви до 4-ти клас потеглят присъствено на занятия. Близо 60 са новите паралелки в региона, които имат над 50% декларирани стремежи за потребление на щадящите проби.

Учители, родители доброволци и пакетчета с проби чакаха за повторно децата от главно учебно заведение " Кочо Честименски " преди да стартират часовете. Тази заран класовете, които се връщат към присъствено образование, стават с три повече.

" Втори 15 септември " - по този начин дефинират деня самите учители и споделят, че ограничаването е единствено в прегръдките. Настроението е приповдигнато, а децата одобряват новата обстановка с интерес и развлечение.

В това учебно заведение има към 600 възпитаници, а педагогическият личен състав счита, че още другата седмица 90% от паралелките ще се завърнат.

" Виждам, че родителите стартират да трансформират мнението си, виждам, че бройките, потенциалът в паралелките стартира да се запълва. Според мен е въпрос на време да се завърне цялото учебно заведение ", съобщи учителят Радостина Иванова.

Теодора Стоянова е майка на второкласничка. Дъщеря ѝ през днешния ден за първи път прави коронавирус тест в учебно заведение, тъй като при започване на седмицата множеството родители към момента имали терзания за връщането на децата в клас.

" Моето дете персонално доста беше разочаровано, искаше доста да почне учебно заведение и в този момент е доста щастлива през днешния ден, че е на учебно заведение. Нямаше терзания, обяснихме ѝ теста, изгледа видеото, което ни пратиха от управлението и съгласно мен е спокойна ", разяснява майката Теодора Стоянова.

А родители доброволци и през днешния ден помагаха в тестването на децата.

" Доброволец съм, като запаса обаче, тъй че в случай че се наложи различен ден още веднъж бих пристигнала, ще оказа помощ да тестваме по-бързо децата, с цел да може по-бързо да стартира първият им час и изобщо всичко да протече обикновено ", сподели доброволецът Ивелина Николова.

От Регионалното ръководство на образованието в Пловдив чакат най-късно до 24 часа да получат задоволително проби за най-малко още три проучвания в учебно заведение.

" Към момента имаме проби за идващото тестване, което ще бъде на 23-и главно в множеството учебни заведения, защото още веднъж има избори в неделя и по-голямата част от учебните заведения ще бъдат още веднъж ангажирани с този развой, тъй че по-голямата час то тях ще тръгнат още веднъж във вторник и имаме малко учебни заведения, 7 - 8, в които няма изборни секции, тъй че те в понеделник ще тестват ", изясни Антоанета Кръстанова, шеф РУО-Пловдив.

Всеки родител може да подаде ново заявление и детето му да се върне към присъствено образование, обясниха от просветителното ръководство. Но прецизираха, че това може да стане два дни преди тестването. Така, в случай че заявката бъде подадено в понеделник, детето може да се върне в учебно заведение най-рано в четвъртък.

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР