В Пловдивска област вече има недостиг на лични лекари. Това

...
В Пловдивска област вече има недостиг на лични лекари. Това
Коментари Харесай

Сериозен глад за джипита в Пловдивско

В Пловдивска област към този момент има дефицит на персонални лекари. Това заяви доктор Александър Калайджиев, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той разясни, че казусът е сериозен и ще се задълбочава.

" В Пловдив към момента има задоволително персонални лекари, само че в региона ситуацията е съществено. Най-тежко е в обитаемоте планински места в регионите до Смолянска област. Няма и млади фрагменти, които да стартират работа. През последните години единствено двама специализанти изявиха предпочитание ", съобщи доктор Александър Калайджиев. Той е безапелационен, че този проблем би трябвало да бъде разискван от способените органи и да се набележат ограничения с решаването му.

Оказа се, че и в София има проблем с дребния брой джипита. Констатацията направи доктор Георги Миндов, ръководител на Етичната комисия на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари и на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той добави, че през последните години популацията на столицата се е нараснало доста, а персоналните лекари са намалели с 10 %.

Специалността " Обща медицина " не е привлекателна за младежите в България. Основната причина за това е, че лекарят би трябвало да бъде разполагаем 24 часа и да обезпечи денонощна грижа за пациентите си. В София това се реализира, само че в провинцията е мъчно, а заплащането не е високо, настояват от сектора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР