В Пловдив започва строителството на кампуса на първия в България

...
В Пловдив започва строителството на кампуса на първия в България
Коментари Харесай

В Пловдив строят Международен научен център за върхови постижения

В Пловдив стартира строителството на кампуса на първия в България Международен теоретичен център за върхови достижения, финансиран от Европейския съюз. На церемонията са поканени вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Проектът e седемгодишен, като се  осъществя от три години. Финансовата му рамка е в размер на 15 млн. евро,  обезпечени от европейската стратегия „ Хоризонт 2020 “ . През Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ страната осигурява  още 30 млн. лева за строителството на здания и закупуването на съоръжение.

Международният център по растителна систематична биология и биотехнология се управлява от  доцент Цанко Гечев и доцент Милен Георгиев. От българска страна с изключение на Института по микробиология към Българска академия на науките в плана вземат участие още Институтът по зеленчукови култури „ Марица “ и Институтът по молекулярна биология и биотехнология.

Партньори от немска страна са университетът в Потсдам и институтът „ Макс Планк “ по молекулярна растителна физиология. Проектът към този момент има своите първи научни триумфи с над 70 научни изявления по целия свят. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР