В Пловдив вече работи първата в България общинска ясла, в

...
В Пловдив вече работи първата в България общинска ясла, в
Коментари Харесай

Пуснаха първата у нас детска ясла по Монтесори

В Пловдив към този момент работи първата в България общинска ясла, в която деца се образоват по системата Монтесори. Иновативното образование беше намерено в детска ясла „ 100 усмивки “ в регион „ Западен “.

„ Натрупахме сериозен опит с методиката Монтесори. Вече имаме второ учебно заведение, както и седем детски градини, сега се приготвя и втора ясла. И дръзвам да настоявам, че това е една от забележителните промени в българското обучение, като тя е обърната напълно към децата “, съобщи пред присъстващите заместник-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Директорът на яслата Маргарита Иванова сподели на гостите по какъв метод се приготвят децата, а самите малчугани демонстрираха какъв брой доста са научили за извънредно малко време. В момента в яслата по метода Монтесори се образоват две групи от по 20 деца, които са на възраст от 8 месеца до 3 години. За тях се грижат особено подготвени медицински сестри и педагози.

Макар и на нежна възраст, децата към този момент усвояват умения, които са нужни във всекидневието им. За задачата самата среда, в която се намират, е разграничена на пет зони. В зоната за на практика живот те се научават на обикновени умения като обличане, събличане, прегъване на облекла, разчистване на масата, както и на положителни маниери. Тук са застъпени и упражненията за умелост и мускулна мощ.

В зоната за сензорно развиване малчуганите се учат да развиват мускулната памет и сетивата си, а в третата усвояват преброяване, събиране, изваждане и количествена визия за нещата. Речевата зона оказва помощ за разширение на запаса им от думи, с които разполагат, а в галактическата децата получават познания за околния свят и за природата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР