В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до

...
В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до
Коментари Харесай

Политици спорят: Има ли проект за градска железница в Пловдив в плана за възстановяване

" В Пловдив ще има нова градска железница (надземно метро) до 2026.
Прочетете още
Ясно е, че по време на избори се лъже доста, само че тази нелепост ми идва допълнително. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред жителите на Пловдив на Римския стадион и им споделил, че той е вкарал план за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възобновяване (съответно би трябвало да се извърши до лятото на 2026). Разговорът е качен и в страницата на партията ".

Това написа на страницата си във Фейсбук някогашният вицепремиер Атанас Пеканов. И продължи:

" Такъв план в българския План за възобновяване и резистентност (който беше направен през 2021 и утвърден през 2022) няма – не съществува. Чувал съм за такива хрумвания от други хора, може и да са положителни, само че постоянно са били единствено теоретични. Няма подобен план, няма такова финансиране. Асен Василев демонстрира една красива визуализация на 30-секундно клипче и дава обещание, че въз основата на това клипче следващата година може да стартира строителството (а очевидно и да привърши малко по-късно, тъй като плановете по ПВУ са до лятото на 2026).

Какъв е смисълът от тази неистина? Какво носи? Колко гласове носи? Как след това да убедим хората, че не всички са маскари? Защото хората, излъгани от тези лъскави клипчета, ще повярват и ще чакат нещо да се направи. Как да ги убедим по-късно, че Европа в действителност прави смислени неща за нас? Е, по-късно несъмнено постоянно може да кажем, че някой различен е отговорен, само че да не се чудим за какво има ниска изборна интензивност, песимизъм, анти-европейски настроения и други ".

Малко по-късно, още веднъж в обществената мрежа, му отговори досегашният финансов министър Асен Василев, написа „ 24 часа “:

" Учуден съм, че Атанас Пеканов, който два пъти е бил министър, отговарящ за Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че план за градска железница в Пловдив, която ще се финансира по ПВУ, има ето тук:

ПВУ (финална версия от април 2022 г.):

Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция1):

" Описание на Проект 1 – Въвеждане на постоянно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските региони на София, Пловдив и други градове посредством закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с оптималната скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS

С оглед възстановяване на обслужването с железопътен превоз на най-големите градове на България – измежду които София и Пловдив, се планува организирането на придвижване на регулярни крайградски влакове (тип S-bahn) в крайградските им региони. "

Етап 184 и 186: „ 42 електрически мотрисни влака (ЕМВ) за пътнически услуги в крайградския превоз с оптималната скорост от 160 km/h, оборудвани с бордова инсталация за ERTMS — 7 двуетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 300 места за сядане и 35 едноетажни ЕМВ с най-малък потенциал от 200 места за сядане ".


Пълният текст на Плана за възобновяване и резистентност и графика от Проектен фиш 19 може да бъдат открити на адрес  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР