В Пловдив се състоя публично обсъждане на Концепцията за интегрирани

...
В Пловдив се състоя публично обсъждане на Концепцията за интегрирани
Коментари Харесай

Разглеждат реконструкцията и модернизацията на 2,7 км от Околовръстния път на Пловдив

В Пловдив се състоя обществено разискване на Концепцията за интегрирани териториални вложения: „ Подобряване на транспортната съгласуваност и достъпа до здравни услуги на територията на Южен централен регион за обмисляне, по отношение на процедурата за кандидатстване по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027. Водещ сътрудник при създаването на концепцията е Агенция „ Пътна инфраструктура “. Тя е готова взаимно с Община Пловдив, Община Марица и МБАЛ „ Свети Пантелеймон - Пловдив “ ЕООД, според подписано партньорско съглашение.

Документът планува осъществяването на ограничения и действия за възстановяване на транспортната съгласуваност в района, положението на комуникационно-транспортната мрежа, имащи отношение към трудовата миграция и градско-селските връзки, основаването на претовареност и възстановяване на достъп на жителите от района до работа, обучение и обществени услуги.

В полемиката от АПИ участваха инж. Мариела Русева – шеф на отдел, инж. Лидия Шилова – основен специалист, и инж. Петър Попов – шеф на ОПУ Пловдив. Пред участниците в срещата те показаха предлагането, с които организацията взе участие при създаването на концепцията. То включва реорганизация и рационализация на 2,7 км от път ІІІ-805 /Път І-8 Пазарджик-Пловдив ”/ - п.в. „ Царацово – Съединение /от км 1+460 до км 4+120/. В този сектор третокласният път е част от Околовръстния път на гр. Пловдив, оповестяват от АПИ.

Предвижда се разширение на съществуващия двулентов път до четирилентов с габарит Г23,5, с две независими платна за всяка посока на придвижване и създаване на локали в секторите, в които е належащо обслужване на прилежащите урбанизирани територии. С реализацията на плана ще се подобрят транспортните връзки на териториите на общините Пловдив и Марица, ще се увеличи качеството на живот и ще намалеят нездравословните излъчвания в околната среда, отделяни от автомобилния трафик.

Освен вложения в пътна инфраструктура интегрираната идея включва и ограничения за предварителна защита и профилактика в опазването на здравето за жителите от община Марица, възстановяване на достъпа до трудова претовареност и даване на благоприятни условия за придобиване и повишение на професионалната подготовка.

В края на публичното разискване, присъстващите поддържаха концепцията и подчертаха значимостта от осъществяването на плановите действия.

Получаването на поддръжка е едно от изискванията за одобрение на концепцията и ще способства за увеличение на опцията плануваните обекти да бъдат изпълнени със средства от Европейските структурни и капиталови фондове.

Общата индикативна стойност на плановете, включени в концепцията е 60 767 323.42, за които се кандидатства за финансиране от Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година, а 50 000.00 лева с Данък добавена стойност ще бъдат обезпечени като лично финансиране за осъществяването на заложените действия по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027.

В период до 22 март 2024 г. всички заинтригувани лица имат опция да се срещнат с КИТИ и да попълнят къса онлайн анкета, посредством която да поддържат концепцията или да създадат мнения или възражения.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР