В Пловдив обучават пациенти с бъбречна недостатъчност как да използват

...
В Пловдив обучават пациенти с бъбречна недостатъчност как да използват
Коментари Харесай

Обучават пациенти как да прилагат диализа в домашни условия

В Пловдив образоват пациенти с бъбречна непълнота по какъв начин да употребяват различен способ на диализа, който се ползва в домашни условия. Терапията е подобаваща за хора, които заради разнообразни аргументи не могат да се подложат на хемодилиза или за такива, които живеят надалеч от болница и мъчно могат да пътуват за процедури.

Алтернативният способ за лекуване се назовава перитонеална диализа. Досега са подготвени 20 души на възраст сред 40 и 75 години и съгласно лекарите лечението ще става все по-предпочитана.

" Изборът си е техен, само че ние би трябвало да го предоставим този избор другояче те наложително на 100% минават на хемодиализа, а има пациенти, които не са подобаващи за хемодиализа. Много е подобаващ за пациенти, които са в отдалечени места, имаме пациентка, която е в покрайнините на Ямбол – на 100 км. от всеки един диализен център, което е на практика непостижимо за всеки ", изясни доктор Георги Цочев – шеф на отделението по диализно лекуване в УМБАЛ „ Свети Георги “.

Венета е в Съединение и също се подлага на перитонеална диализа. При този способ тя би трябвало да върви до Пловдив за проучвания единствено един път месечно.

" Методът е комфортен с това, че е в домашни условия, усещам се спокойна с околните си, в случай че имаме потребност нещо да ни оказват помощ те. Просто си повеждам естествен живот, в случай че някъде реша да отида допустимо е, единствено би трябвало да имам превоз и някой да ме съпровожда, тъй като има повече багаж, има консумативи, чанта, в която си загрявам разтвора ", сподели Венета Димова.

За превозването на консумативите й оказват помощ от общината. Процедурата се прави четири пъти на ден и за месец през тялото на Венета минава почти четвърт звук от разтвора.

" Процедурата не е мъчителна, трае към 30-40 минути, през това време си заставам умерено седнала, виждам си телевизия и очаквам да завърши. Много хора не са осведомени, не са чували за този тип диализа и когато нямаш информация ти се страхуваш ", описа още Венета Димова.

Оборудването е предопределено за диализа у дома и се дава гратис. То е обвързвано с приложение, посредством което лекарите в профилираното поделение на УМБАЛ „ Свети Георги “ незабавно получават противоположна връзка.

" Имаме пациент, който пътува от щатите, идва от Пловдив за 2-3 месеца и си идва или с апарата, или ние му осигуряваме отсам, само че пък в същото време той не си стои в България, той обикаля из задачите Балкани с апарата и се усеща безусловно самостоятелен. Пациентите не се усещат изтощени след осъществяване на процедурата, както в множеството случаи се случва при хемодиализата ", разяснява доктор Георги Цочев.

Отделението в университетската болница разполага с дежурен телефон, на който пациентите могат да задават въпросите си когато и да е.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР