В Пловдив и София от седмица тече масирана акция в

...
В Пловдив и София от седмица тече масирана акция в
Коментари Харесай

Пик: Арабаджиеви изнасяли милионите си със самолети и офшорки

В Пловдив и София от седмица тече масирана акция в хотелите и офисите на семейството Арабаджиеви. Екипи от десетки прокурори и спецполицаи щурмуваха пространствата на милионерския клан. Откриват смайващи доказателства за ширещи се десетки години съмнения, че несметното благосъстояние на Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела се дължи главно на злоупотреби с Данък добавена стойност и финансови гешефти, а не толкоз на точно и умно ръководен резистентен бизнес, написа " Пик "

Прокурорите откриват в началото 150 000 лв., сложени в кутия от обувки, а ден по-късно излиза наяве, че са открити колосалните 10 милиона лв., натъпкани на над 20 места - сейфове, касети, хотелски стаи, жабки на коли. Сумата от 42 000 да вземем за пример е открита в банята на един от президентските жилища.

Няма никакво подозрение, че това са пари, теглени в брой, които би трябвало да затварят подправени фактури за направени мними разноски, за да е изтегли непозволено данъчния заем. Това изяснява и за какво такава голяма сума се държи кеш. Казано по-просто - на 100 лв. търговски оборот се дължат 20 лева Данък добавена стойност, които се внасят в страната и оттова отиват в бюджета, написа столичен седмичник. Ветко Арабаджиев обаче от години не внася дължимия налог, а го " прихваща " с редица противозаконни трикове, включващи подправени документи, несъществуващи разноски за услуги, особено основани за задачата десетки компании бушони на малоимотни жители и прочие И по този начин публично тези пари няма по какъв начин да ги има легално, те не са в банки, а в брой.

Според източник на столичен седмичник ежемесечно е отклонявано Данък добавена стойност в размер на над 7 милиона лв. или към 80 милиона лв. годишно. Фирми, които заявяват обороти от по 3-4 милиона лв. месечно, най-после заплащат Данък добавена стойност в размер на 2-3 хиляди лв., вместо дължимите 500 000 лв., Проверката на проверяващите посочила, че е една от компаниите да вземем за пример е внесла 100 лв., а е трябвало да внесе сумата от 600 хиляди лв.. Парите регулярно са изнасяни от семейството в чужбина посредством офшорни дружества  или с частни самолети.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев е допустимо семейството да бъде упрекната в отклоняването на суми от порядъка 100 милиона лв. и изпирането им. Според източник на столичен ежеседмичник обаче става дума за доста по-големи средства, които надвишават 500 милиона лв. за последните 10-12 години.

" Периодът, за който имаме данни, е от януари, само че поради откритите доказателства, ще бъде уголемен. Едно от откритите неща е екселска таблица от 2008 година досега, в която в табличен тип са разказани невнесените налози единствено от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до сегашния миг, надлежно и компаниите, през които е станало това. Според тази таблица тази сума е десетки милиона левове, може да станат и над 100 милиона ", сподели още Гешев, както първо ПИК заяви.

Първоначално задържаните счетоводителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова са водили от години счетоводството на сдруженията, следени от семейство Арабаджиеви. Жените са наясно с финансовите интервенции, документите и фактурите, които са употребили компаниите на семейството. Възможно е те да бъдат привлечени като очевидци и в случай че спомагат на проверяващите, обвиняванията против тях да отпаднат, написа ежеседмичника.

Прокурорите почнали разплитането на схемата още предходната година. Първоначално на вниманието на проверяващите попаднала група от видинско-ломската общественост - обществено слаби хора, на чието име се записали кухи компании за точене на Данък добавена стойност. Те били счетоводител обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе измежду арестуваните. Ромелия била близка другарка с Елена Караянева, търговски шеф на компаниите на Арабаджиеви. Тя почнала работа във компания, която имала офис в хотел " Маринела ".  

/ПИК

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР