В плевенската болница Сърце и Мозък въвеждат робот, който ще

...
В плевенската болница Сърце и Мозък въвеждат робот, който ще
Коментари Харесай

Робот ще асистира при операции в плевенска болница

В плевенската болница " Сърце и Мозък " вкарват робот, който ще асистира гинекологични интервенции със системата da Vinci Х с четири ръце.

Първата намеса е осъществена от екипа, управителен от доктор Александър Любенов, който е конзолен хирург и шеф на отделението по обща и онкологична гинекология, хирурзите до пациента доктор Цветомир Иванов и доктор Гергана Попова и старша операционна акушерка Ралица Христова, оповестиха от лечебното заведение. 

Оттам показват, че роботизираната хирургия е минимално инвазивна , с най-ниските равнища на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо като пациентките могат да се върнат към нормалното си всекидневие във допустимо най-кратки периоди.

По думите на доктор Любенов работата с роботизираната система е същинско предизвикателство.

" Умелото ръководство на робота е резултат от особено образование на хирурга, който последователно развива способността да работи по едно и също време с повече принадлежности, в сравнение с би могъл при другите хирургични техники. Освен това системата дава опция и за осъществяване на хирургични процедури от разстояние, което в действителност е трамплин за развиването на хирургичната техника, така наречен телемедицина или телехирургия ", добави доктор Любенов. 

Първите роботизирани гинекологични интервенции за Югоизточна Европа са осъществени в Плевен през 2008 година от екипа на акад. доктор Григор Горчев в УМБАЛ " Д-р Георги Странски ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР