В Плевен завърши образователната програма за съдебната власт с ученици,

...
В Плевен завърши образователната програма за съдебната власт с ученици,
Коментари Харесай

Завърши образователната програма с ученици за съдебната власт по инициатива на ВСС

В Плевен приключи просветителната стратегия за правосъдната власт с възпитаници, оповестиха от Окръжния съд в Плевен.

Инициативата бе на Висшия правосъден съвет /ВСС/ и Министерството на образованието за повишение правната просвета на деца от VIII до ХII клас, запознаването им с работата на съдилищата и смисъла на правосъдната власт и спазването на законите.

Лектори от Окръжния съд са били съдиите Емил Банков, Екатерина Панова, Силвия Кръстева и Светла Димитрова, а от Районния съд - Чавдар Попов и Ралица Маринска. Участвали са Профилирана гимназия с преподаване на непознати езици, Математическа гимназия "Гео Милев ", СУ "Стоян Заимов " и СУ "П.К.Яворов ".

Пред децата са показани специалностите на съдията, прокурора, следователя, а на финала са проведени четири симулативни процеса. Учениците е трябвало да вземат решение постоянно срещан в всекидневието проблем - самокатастрофирал автомобил, ръководен от недееспособен лидер, използвал алкохол и опиати, със гибел на един от пасажерите - всички участници в ПТП-то са възпитаници. Децата са се присъединили в разнообразни функции - на арбитър, правосъдни заседатели, юристи, прокурор, обвиняем и очевидци. Накрая, уповавайки се на Закона, са постановили четири разнообразни присъди - най-тежкото наказване е 7 години отнемане от независимост, дейно, а най-лекото - една година отнемане от независимост, условно. Всички възпитаници са получили поименни удостоверения от Висш съдебен съвет и копие от Конституцията на Република България.

През идната образователна година ще има още начинания по просветителната стратегия "Съдебна власт - осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", прецизират от съда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР