В Плевен ще бъдат инвестирани близо 246 000 лв. за

...
В Плевен ще бъдат инвестирани близо 246 000 лв. за
Коментари Харесай

Плевен инвестира 246 хиляди лева за по-качествен въздух над града

В Плевен ще бъдат вложени близо 246 000 лева за основаване на Комплексна стратегия с ограничения за по-качествен атмосферен въздух над града . Средствата са обезпечени като безплатна финансова помощ по Оперативна програма " Околна среда ", заяви през днешния ден Павлина Станчовска, началник на плана.

Монтираната в града измервателна станция демонстрира, че през последните години качеството на въздуха се усъвършенства, сподели тя. През 2016 година са регистрирани превишения на нормите на фини прахови частици в 84 дни, идващите години дните са по-малко, с цел да доближат през 2019 година 60, уточни тя. Добър индикатор за Плевен е фактът, че през 2019 година не е имало превишение на средногодишната норма за този тип замърсяване на въздуха , означи специалистът. Добри екорезултати дава подобряването на пътната инфраструктура, модернизацията на градския превоз, който е съвсем 100 % електрически, разширението на зелените системи, разяснява Станчовска.

В рамките на плана ще бъдат приключени изследвания на еколози за положението на другите градски региони . Ще бъдат проведени полемика и публично разискване, след което ще бъде признат проектът с ограниченията, уточни тя. С готовите документи Плевен ще кандидатства за безплатно финансиране на набелязаните от специалистите посоки. Много значимо ще бъде битовите клиенти да преминат на екологично гориво, означи Станчовска. Основен проблем в този момент за чистотата на въздуха не основава индустрията, а тъкмо битовото отопление през първото и четвъртото тримесечие на годината, добави тя. Екопроектът и ограниченията ще бъдат подготвени до 3 март 2021 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР