В Плевен отбелязват 142 години от Освобождението на града. 10-и

...
В Плевен отбелязват 142 години от Освобождението на града. 10-и
Коментари Харесай

В Плевен отбелязват 142 години от Освобождението на града

В Плевен означават 142 години от Освобождението на града. 10-и декември е и ден на благодарност към починалите герои по време на Плевенската епопея в Руско-турската война 1877-1878 година.

Ритуалът стартира в 11.00 ч. на централния градски площад " Възраждане ".

Стотици плевенчани се включиха в тържественото отбелязване на 142-годишнината от Освобождението на града. Заупокойна панихида отслужиха митрополити от България, Русия и Украйна.

31 000 са убитите и ранените от многонационалната съветска войска, а 4 500 бойци от румънската войска по време на епичните боеве на Руско-турската война от 1877-1878 година.

Техни остатъци се съхраняват в параклис-мавзолея „ Св. Георги Победоносец “, пред който гори и безконечен огън.

Кметът на града Георг Спартански се обърна към най-младите:

„ Помнете, знайте и почитайте имената и паметта на тези знайни и незнайни воини, които починаха, с цел да ни има нас и вас, с цел да ги има на следващия ден вас, вашите деца и вашите внуци. За да има горда, свободна и самостоятелна България.

Много деца и младежи сервираха цветя пред мавзолея.

Зорница Асенова от Регионалния военно-исторически музей съобщи:

" Мавзолеят е знак на Плевен, тъй като съхранява паметта на героите от Плевенската епопея. По време на Руско-турската освободителна война за град Плевен се водят най-драматичните кръвопролитни сражения. Победата е извоювана, само че с цената на 31 хиляди убити и ранени, и безследно изчезнали офицери и бойци от многонационалната съветска войска и 4500 от румънската. Тяхната памет и техните остатъци се пазят в мавзолея в центъра на Плевен. "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР