В пленарната зала депутатите изслушаха служебният премиер Димитър Главчев за

...
В пленарната зала депутатите изслушаха служебният премиер Димитър Главчев за
Коментари Харесай

Скандали в НС при изслушването на премиера Главчев за смените на областни управители и в службите

В пленарната зала депутатите изслушаха служебният министър председател Димитър Главчев за промяната на регионалните шефове и за службите.

Напрежение в пленарната зала на Народното събрание имаше през целия парламентарен ден. Скандалите ескалираха още при чуването на служебния министър председател Димитър Главчев, който трябваше да отговори за какво единствено за един ден е освободил 11 регионални шефове, заместници и от кои партии са новоназначените.

Костадин Костадинов - " Възраждане ": " Само, че в последните по-малко от 10 дни вие направихте 11 рокади. Всъщност повече от 11, тъй като назначихте 11 регионални шефове - нови, настрана от това назначихте същия брой заместник-областни шефове. Прави усещане обаче едно парцелиране на страната в този случай, тъй като най-малко за 5 от тези 11 нови регионални шефове се знае, че са хора на Пеевски, не на Движение за права и свободи, натъртвам - нему правилни. "

Йордан Цонев - Движение за права и свободи: " Много хора са се опитвали да плюят по Движение за права и свободи, обаче Движение за права и свободи е тук, ще бъде тук и е заблуда това, което си мислете, че няма да бъде. "

Димитър Главчев - длъжностен министър-председател: " Винаги съм се управлявал от Конституцията и законите на страната. Естествено, че отговорността е моя. Вие несъмнено разполагате с повече информация от мен. Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Както би следвало да бъде - решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз. "

Атанас Атанасов - ПП-ДБ: " В Кърджали като регионален шеф е освободен Никола Чанев от ГЕРБ, назначен Ресим Мурад - регионален координатор на Движение за права и свободи. В Пазарджик освободен Стефан Димитров, назначен Осман Мурад от Движение за права и свободи. Основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните фрагменти на ГЕРБ и Движение за права и свободи. "

Димитър Главчев - длъжностен министър-председател: " Всичко друго съм очаквал, единствено не да бъда упрекнат, че избавям фрагменти на ГЕРБ. "

Скандалите продължиха и при чуването на Главчев за кадрови промени в службите. Той изясни, че заместник-директора на ДАНС Петър Петров е заменен, защото шефът на ДАНС е изискал, а Петров е бил партиен член от ПП-ДБ, което е несъвместимо с длъжността. Димитър Главчев е сменил и целия състав на Държавната комисия по сигурност на информацията поради изминал мандат. Освободен е Димитър Костов от ДАТО по негово предпочитание.

Димитър Главчев - длъжностен министър-председател: " И за мен не е добра процедура да се вършат смени, изключително с политически претекстове, и тази процедура би трябвало да се промени и в службите да си работят хора - специалисти без да демонстрират своите политически пристрастия. Именно от това съм се управлявал при осъществените смени. "

Бойко Рашков - ПП-ДБ: " Едва ли някой рационален човек би се съгласил с една такава теза, че като заемете поста на министър-председател вие ще освобождавате единствено тези, които са ангажирани по един или различен метод, назначени най-общо казано от политическия конкурент. Докъде ще стигнем по този начин, в случай че продължаваме, аз нямам отговор на този въпрос, само че би трябвало да се постави завършек на тези политически чистки, на които вие сега сте ослепителен представител финален подобен. "

Георг Георгиев - ГЕРБ-СДС: " Този господин, който изпоуволни няколкостотин служители на реда, основано точно на политическите си пристрастия, закри 11 РПУ-та, над 2400 индивида ги разсели и разпредели, по всевъзможен метод се пробва да депрофесионализира Министерство на вътрешните работи. Това лице, което извърши противозаконни арести, които по-късно от съда бяха оповестени за некадърни. Това ченге, този човек, който се пробва в няколко следващи Народно събрание да ни назидава, да ни демонстрира и да ни поучава, от висотата на кое, бе господин Рашков, извинявайте? "

Ивайло Чорбов - " Възраждане ": Същността на дебатите, в действителност съм покъртен от низостта. Вие от самото начало говорите за кадруване и обстоятелствено кой на кого бил човек. Така няма да продължи дълго да съществува нашата страна. Ясно е, че това са политически чистки. "

Иван Иванов - " Българска социалистическа партия за България ": " За страдание през днешния ден станахме очевидци на следващия театър, който тук разиграхте за уронване престижа на българските служби. Защото това, което се случи е едно мятане на тиня посред тези, които 12 години кадруваха и управляваха службите и тези които въпреки и за малко с неистовото предпочитание да ги овладеят, направиха опити, за които някои може да се гордеят. "

Вижте директното включване на Николай Минков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР