В платената версия на пристижното европейско издание Politico днес беше

...
В платената версия на пристижното европейско издание Politico днес беше
Коментари Харесай

Ден преди изборите: Политико със статия за изборните измами в ''пленената българска държава''

В платената версия на пристижното европейско издание Politico през днешния ден беше оповестена публикация за изборните измами в България, листата на BG Elves, Делян Пеевски и   " пленената българска страна ".

OFFNews.bg разгласява превод на цялостния текст на обявата на Politico:

Българските хакери " Елфи " с разкрития за изборни измами

Хактивистите разгласиха лист с лица, забъркани в изборни измами

Група хакери-активисти от България раздруса националната предизборна битка, като разгласява лист с над 200 имена на хора, за които се счита, че купуват гласове в интерес на нова партия, водена от глобения олигарх Делян Пеевски.

Списъкът бе оповестен при започване на октомври от етична хакерска група, наречена BG Elves. Този лист включва имена, политическа принадлежност и прякори на нарушители, предприемачи и локални управителни фрагменти, които съгласно хакерската група са забъркани в пазаруване на гласове посредством еднолични сдружения, рекет и други начини за въвличане в изборния развой.

Опоненти на Пеевски предадоха листата на Министерство на вътрешните работи, което съобщи, че в петък е получило 408 сигнала за изборни измами, в това число пазаруване на гласове. Министерството разположи профилирана полиция и охранители в някои общини, " с цел да подсигурява политическите права на жителите " предходната седмица.

В неделя България ще се насочи към седмите си парламентарни избори за последните три години. Най-бедната страна в Европейския съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е разтърсвана от политическа неустойчивост от 2020 година, когато избухнаха национални митинги против олигархичните мафиотски босове, взели надзор над държавните институции. Недоволството измежду гласоподавателите е голямо: чака се по-малко от 32% от тях въобще да идат до урните и нито една партия не може да разчита да завоюва безапелационно болшинство, с цел да ръководи.

Лицата, изброени в листата, оповестен от хакерската група, работят за глобения по американския закон " Магнитски " олигарх Пеевски, който въплъщава пленената българска страна. Партията му ДПС-Ново начало е нов състезател на тези избори и в предварителните изследвания взима 7%.

" BG Elves " се снабдиха с популярност откакто по-рано тази година разгласиха изтекли мейли, показващи съветската интервенция в договарянията сред България и Турция за газопровода " Турски поток ".

Публикуването на персонална информация за привличане вниманието към съответни персони е познато като " доксинг " - способ, употребен от разнообразни хакери както с активистки цели, по този начин и за компромат.

Според Петко Петков от " BG Elves " множеството имена в листата са известни на полицията и имат престъпна история, която може да се ревизира посредством обществено налични документи. Но има и лица, които са доказани посредством самостоятелна проверяваща работа, както твърди Петков пред " Политико ".

Партията ДПС-Ново начало на Пеевски не отговори на поканата за " Политико " за коментар.

Ивайло Мирчев, депутат от обединението ПП-ДБ, чиято акция разчита на антикорупционни послания, съобщи описите на хакерската група на Министерството на вътрешните работи и на службите за сигурност.

Службите разположиха полицейски екипи на съответни места, в това число в столицата София през миналата седмица. Петима души към този момент са задържани поради нарушавания на изборните свободи на жителите, както и по други обвинявания, до момента в който полицията претърсва домове, магазини и хранилища.

Опонентите на Пеевски настояват, че той е ангажиран с реализацията на изборна машинация, пращайки доверени лица до доста квартали и райони, с цел да се заплати на гласоподавателите да пуснат гласа си за него.

Вътрешният министър Атанас Илков съобщи този месец, че Министерство на вътрешните работи е осведомено, че цената на глас доближава към 250 евро плюс " бонуси " - като дърва за огрев.

Според някои от съперниците на Пеевски европейските управляващи в Брюксел би трябвало да се опълчват съществено на опитите на Пеевски за изборни измами.

" Време е европейските институци да одобряват България по-сериозно ", споделя българският евродепутат и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк - той е член на партията Движение за права и свободи, която се раздели на две, когато Пеевски основа своята лична секта, наречена ДПС-Ново начало в навечерието на сегашните избори.

Европейски Съюз би трябвало да обмисли изпращането на изборни наблюдаващи в страни като Европа, декларира Кючюк.

Антоанета Руси, " Политико "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР