В планините на провинция Шанси в Китай се намира най-голямата

...
В планините на провинция Шанси в Китай се намира най-голямата
Коментари Харесай

Ледените пещери, които никога не се топят

В планините на провинция Шанси в Китай се намира най-голямата ледена пещера в страната - подземна конструкция с формата на топка за боулинг, чиято дължина е 85 метра, написа profit.bg.
Стените и подовете й са покрити с дебели пластове лед, а огромни висулки и сталактити се простират от тавана до пода.
Пещерата Ningwu остава в ледения капан и през лятото, даже когато външната температура се подвига съществено, показва Amusing Planet.

В континентална Европа, Централна Азия и Северна Америка има доста сходни ледени пещери, в които зимата продължава през цялата година.
По-голямата част от тях се намират в по-хладни региони, като Аляска, Исландия и Русия, където целогодишно ниските температури им оказват помощ. Ледените пещери обаче съществуват и тук-там с по-топъл климат.
Повечето от тях са известни като " студени клопки ". Те имат комфортно ситуирани отвори, които разрешават на студения въздух да влезе през зимата, само че не и на топлия през лятото.

През зимата студеният компактен въздух се утаява в пещерата, измествайки по-топлия, който се издига и излиза от нея. През лятото въздухът на студената пещера остава на мястото си, защото топлият въздух от повърхността е по-лек и не може да влезе.
Ледът работи и като буфер, който оказва помощ за стабилизиране на температурата в пещерата. Ако въпреки всичко топъл въздух проникне в нея, той се охлажда, преди да успее да провокира доста стопляне във вътрешността й.

За да се образуват ледени пещери, би трябвало да има задоволително количество вода през подобаващия интервал от време.
През зимата климатът би трябвало да е подобен, че планините да са задоволително покрити със сняг, а през лятото температурата да е задоволително висока, с цел да се стопи този сняг, само че без доста стопляне на въздуха, който влиза в пещерите.
Трябва да има внимателен баланс сред всички тези фактори за образуването и поддържането на една ледена пещера.
Най-голямата ледена пещера в света е Eisriesenwelt, ситуирана в Австрия, на към 40 километра южно от Залцбург. Тя се простира на повече от 42 километра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР