В планината ни дебнат опасности ежесезонно, ежедневно и навсякъде, няма

...
В планината ни дебнат опасности ежесезонно, ежедневно и навсякъде, няма
Коментари Харесай

Какви опасности ни дебнат в планината

В планината ни дебнат рискове ежесезонно, всекидневно и на всички места, няма безвредна планина. Това сподели за Радио „ Фокус” – Смолян доктор Стефан Кисимов, шеф на Планински избавителен отряд – Смолян. По думите му разбиране като безвредна планина няма, тъй като човек може да се загуби даже и в парк. „ Вярно е, че Родопите е по-мека планина, само че и тук стават произшествия, даже и съдбовни. Затова когато човек излиза в планината, постоянно би трябвало да има едно наум”, сподели доктор Кисимов.
Спасителят изясни, че човек може да загуби ориентировка по разнообразни аргументи. По думите му това може да се дължи на моментно положение или на уязвимост от психологична позиция. „ Имали сме най-разнообразни случаи на изгубени, даже в курорта Пампорово, който е обозначен с улици като град. Губят се деца, младежи, психологично заболели хора, допустимо е на всички места човек да се загуби”, уточни доктор Кисимов.
За да не се стига до неприятни и непредвидени обстановки в планината, спасителят предложи да се съблюдават някои правила, касаещи тяхната сигурност. " Винаги би трябвало туристите да се обаждат на някого, когато излизат в планината. Да оставят координати или посока на маршрута, къде считат да отидат. По трасето също е желателно да се обаждат, както и когато дойдат. Нужно е постоянно да излизат със заредени телефони. Да имат в себе си най-малък набор за незабавна самопомощ и малко превързочни материали. Да носят постоянно вода и да бъдат с подобаваща екипировка, съобразена със сезона ", сподели още Кисимов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР