В планината могат да ви застигнат два типа бедствия -

...
В планината могат да ви застигнат два типа бедствия -
Коментари Харесай

Лошо Време Пречи На Спасителната Операция На Боян Петров

" В планината могат да ви застигнат два вида бедствия - такива, които можеш да предвидиш и за които съм сигурен, че той е квалифициран. Притесняват ме тези бедствия, които се случват за секунди - рухване на лавина, формиране на цепнатина и други ", изясни проф. Стоев.

Екип от шестима професионални планински спасители търси българският планинар Боян Петров по трасето към върха Шиша Пангма в Хималаите. Спасителите са изпратени във вторник сутринта.

Към момента екипът се намира на към 6000 м надморска височина и изчаква възстановяване на времето, с цел да продължи издирването.

" Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се работи доста бързо и нямаме време за администрация. Трябва напън, с цел да се задействат в действителност бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни ", разяснява пред БТВ Радослава Ненова, дамата до алпиниста.

" Спира ни само неприятното време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, само че е огромен проблем разрешението то Китай този хеликоптер да пристигна от Непал. Най-важното е Външно да задейства това позволение и този хеликоптер да тръгне ", добави тя.

Ако времето разрешава, спътник ще направи фотография на скатовете на Шиша Пангма, с цел да може в случай че Боян е разпънал някъде палатката си това да се употребява за ориентир при издирването. " Боян не би поел непотребен риск, не би си играл на величие. Ако е тръгнал към върха е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре квалифициран, знае си границата, има опит и не подхваща безумни неща ", добави Ненова.

" Надяваме се да е във втория лагер - там има всичко належащо за оцеляване. Той знае, че другите хора са оставили храна, газ и О2 ", добави Ненова. Тя не знае за какво Боян е оставил сателитния си телефон в лагера. " Той е доста прецизен, не не помни. Може да е разчитал на това, че хората, които са след него, ще ги срещне по трасето. Не мога да предсказвам ", сподели Ненова.

" Боян е извънредно сдържан, рационален и умел. Досега всеки осемхилядник го е изкачвал от втория си опит. При действителен риск и опасност, той избира да се върне, да има една по-консервативна позиция, поради което той е толкоз сполучлив. Надявам се и в този момент това да е казусът ", разяснява първата българка изкачила Еверест, Петя Колчева.

" Шансовете на Боян Петров се дължат на неговата изключителна подготовка. Той доста добре познава височинния алпинизъм, познава рисковете и себе си. Боян би могъл да се оправи в много сложни обстановки ", добави тя.

Припомняме, алпинистът Боян Петров е в неопределеност от дни. Той е по ската на връх Шиша Пангма в Хималаите. Съпругата на Петров Радослава Ненова съобщи, че през днешния ден шерпите ще продължат до втория лагер.

Във връзка с изгубването на Петров, алпинистът Дойчин Василев разяснява, че няма сюжети, в който Боян да е позволил неточност поради неумелост, тъй като той има доста осемхилядници зад тила си.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР