В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният

...
В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният
Коментари Харесай

Главният прокурор вече няма да бъде недосегаем: Петков в Брюксел

В Плана за възобновяване и развиване е заложено, че основният прокурор към този момент няма да бъде недостижим. Това сподели министър председателят Кирил Петков в Брюксел.

"Ще има арбитър, който ще извършва краткотрайно длъжността на прокурор, а след това ще се връща като арбитър. Няма да има спор на ползи. Нашето желание като коалиция е ролята на основния прокурор да бъде изменена - той ще стане админ. Не ни би трябвало още едно равнище в Прокуратурата, а работеща институция ", добави той.

Във връзка с настояването на Иван Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни във връзка с върховенството на закона, Петков изясни, че това е желанието и на ръководещите.

"Няма по какъв начин през общи шаблони и думи да се избяга от неналичието на положително правораздаване в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре ", добави той.

Промените в правосъдната промяна би трябвало да се случат оптимално бързо, само че в границите на закона, безапелационен е министър-председателят.

"Прозрачността е най-хубавият метод да се бори всевъзможен тип корупция. Европейските институции схванаха, че имаме същински планове и не ни липсва мотивация. Надявам се, че с смяната в КПКОНПИ ще имаме действителен инструмент да действаме против корупцията и част от измамите. Идеите ни за смяна на Висш съдебен съвет и метода, по който те вършат атестации за нови претенденти, също са въпрос на време. Единствено ни би трябвало търпението на всички наши гласоподаватели и да имат вяра, че работим целеустремено това да се случи ", сподели още той.

Петков разяснява, че на чуването пред групата LIBE не е бил запитан за Делян Пеевски и закона "Магнитски ", само че съобщи: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са към 20 души ".

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР