В план-приема на училищата за следващата учебна година ще бъдат

...
В план-приема на училищата за следващата учебна година ще бъдат
Коментари Харесай

МОН предлага повече професионални паралелки в училищата за 2018 г.

В план-приема на учебните заведения за идната образователна година ще бъдат препоръчани повече професионални паралелки. През актуалната година 46% от всички образувани паралелки са професионални, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с работодателски организации в Стара Загора, представен от пресцентъра на МОН.

Министерството на образованието и науката обмисля да обвърже междинните общообразователни учебни заведения с професионалните, като задачата е учениците от по-малки обитаеми места да бъдат насочвани към най-близките професионални гимназии. Предвижда се разноските за превоз на учениците до професионалните гимназии да бъдат поемани от МОН.

Министър Вълчев е показал, че се обрисува от ден на ден нужда от основаване на обединени учебни заведения в дребните обитаеми места.

" Ако до десети клас учениците учат специалности, сходни с тези в околните професионални гимназии в огромните градове, ще понижим отпадането и ще увеличим интереса към професионалното обучение ", е споделил просветителният министър. Той е съобщил, че се работи за обвързването на професионалното и висшето обучение.

Идеята е учениците да могат да валидират заемите си от гимназията по време на следването си, а въпреки това - висшите учебни заведения да улесняват приема си за възпитаници от професионални учебни заведения.

С плана на бюджета за 2018 година МОН предложи механизъм за в допълнение финансиране на професионалното обучение. Той планува нарастване на средствата за паралелките, които образоват по специалности с предстоящ дефицит на фрагменти за пазара на труда .

Министър Вълчев е безапелационен, че би трябвало да се увеличи престижът на професионалното обучение. Той е призовал бизнесът да се стои по-близо до просветителните институции.

" В момента разпространяваме дадени специалности най-много посредством плана " Твоят час ". Имаме и кариерни центрове, които учебните заведения би трябвало да употребяват повече. Работодателите също би трябвало да се включват в този развой, с цел да се извърнат публичните настройки към професионалното обучение ", акцентира министърът.

Работодателите са сложили въпроса за ограничението на профилираните паралелки в езиковите гимназии, тъй като приключилите в тези учебни заведения напущат страната. Според кмета на Стара Загора Живко Тодоров такива рестриктивни ограничения няма да дадат резултат. " Когато една компания желае да влага в Стара Загора или в различен град, търси готови хора с езици ", е добавил той.

Министър Вълчев е показал, че упованието към системата е децата да имат по-добри резултати. Завършващите са малко, а ще имаме дефицит на фрагменти, е отбелязал министърът. Той е прецизирал, че е трагичен дефицитът на фрагменти със средно-техническо обучение за сметка на фрагментите с висше.

По думите му приключилите професионално обучение от време на време получават в пъти по-високи заплати от тези с висше обучение.

Политиката ни е да разширяваме дуалното образование. В момента финансирането е на първо място планово. Много от работодателите виждат изгодите и ще търсим форми да споделим разноските с тях, е декларирал министър Вълчев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР