В пламенна размяна на реплики в родното място на съвременна

...
В пламенна размяна на реплики в родното място на съвременна
Коментари Харесай

Напрежение в Нова Зеландия преди националния празник заради отношенията на правителството с маорите

В пламенна замяна на реплики в родното място на модерна Нова Зеландия водачите на коренното население в понеделник остро разкритикуваха метода на държавното управление към маорите , тъкмо преди националния празник на страната, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Празникът, прочут като Ден на Вайтанги , се организира на 6 февруари , с цел да се означи годишнината от Договора от Вайтанги – основополагащ документ, подписан от английските колонизатори и маорските вождове през 1840 година, който открива и направлява връзките сред държавното управление на Нова Зеландия и нейното радикално население.

Премиерът на страната Кристофър Лаксън и други членове на неговото дясно съдружно държавно управление посетиха историческата територия на контракта за обществена среща с маорските водачи в понеделник. Срещата се разви на фона на месеци на митинги против предложенията на държавното управление да преразгледа контракта и да вкара евентуални промени в метода, по който той въздейства на актуалните закони .

След като завоюва изборите през октомври предходната година, ръководеното от Националната партия на Лаксън държавно управление предреши политики за анулация на потреблението на езика на маорите и на характерните за маорите публични услуги, както и за предефиниране на въздействието на контракта върху правната система .

Предложенията за тези нови политики провокираха общонационални митинги на маорите, които приключиха с апел за единение от страна на краля на маорите посредством рядка кралска разгласа, което се случи през декември.

В понеделник локално маорско племе посрещна Лаксън с темпераментна „ хака “ – обичаен танц или другояче казано предизвикателство, съпроводено от пеене на специфична ария, след което маорски оратори приканиха държавното управление да промени курса си. Маорският водач Рахуи Папа съобщи:

„ Нашата подмолна тактика е да го повтаряме още веднъж и още веднъж на всеки конгрес, тъй че да се долови в съзнанието и подсъзнанието ви: това е да защитим Договора от Вайтанги . “

На събитието участваха няколко хиляди души, като съгласно известията някои от тях са държали плакати , опръскани с подправена кръв , призовавайки държавното управление „ да съблюдава контракта “.

Луксън от своя страна сподели, че договорът остава значима част от бъдещето на страната и прикани всички новозеландци „ да ценят разликите си . В понеделник той удостовери:

„ Договорът е нашето минало, настояще и бъдеще. Той е оформи л страната, в която сме се трансформирали, и отговорностите, които той постанова на двете страни, постоянно ще бъдат с нас . “

„ Въпреки това би трябвало да се стремим да вървим напред не като две страни, а дружно като новозеландци, тъй като има повече неща, които ни сплотяват, в сравнение с ни разделят , добави Луксън.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР