В писмо до премиера Кирил Петков работодателските организации се обявяват

...
В писмо до премиера Кирил Петков работодателските организации се обявяват
Коментари Харесай

Бизнесът защити „Булгаргаз“ и напомни, че кръстосаното субсидиране е нарушение

В писмо до премиера Кирил Петков работодателските организации се афишират в отбрана на актуалното ценообразуване, прилагано от „ Булгаргаз “ и обръщат внимание, че  смяна в процедурата може да докара до предварително преустановяване на договорни взаимоотношения с клиенти на свободния пазар.

Днес министър председателят съобщи, че чака да бъдат повдигнати обвинявания против отстранените в края на предходната седмица членове на Борда на шефовете на газовото сдружение, а повода – че отстраненото управление е предложило голословно покачване в цената на природния газ.

Един от уволнените членове на Борда на шефовете на „Булгаргаз“ – Светослав Делчев, разяснява обвиняванията, отправени от Кирил Петков, като съобщи, че са несъстоятелни, а държавните механизми се употребяват за разпра с към този момент бившето управление на газовата компания.

В писмото си във връзка на този проблем работодателските организации показват, че към момента няма изясненост какви биха били възнамеряваните от държавното управление промени в пазара на природен газ.

В позицията те приканват всяко предложение да бъде подложено на публично разискване и да се вземе поради, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за тяхното развиване и конкурентоспособност.

В писмото до министър-председателя се декларира и готовността работодателските организации да сезират Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, защото смятат, че разделянето на ценообразуването на „Булгаргаз“ ще докара до две неподходящи последствия – дискриминация и кръстосано субсидиране, а точно: стопанските консуматори, които са присъединени към газоразпределителните мрежи, ще получат ценово преимущество пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи контракти за доставка с „Булгаргаз“.

Самото сдружение ще образува обособени цени за другите си клиенти при изискване, че получава природния газ от външни снабдители на единна цена за всички негови клиенти.

Кръстосаното субсидиране е в нарушаване както на българското, по този начин и на европейското законодателство, акцентират от работодателските организации.

Заявеното в писмото е подписано от Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР