В писмо до премиера Бойко Борисов депутатите от ДПС Мустафа

...
В писмо до премиера Бойко Борисов депутатите от ДПС Мустафа
Коментари Харесай

В писмо Пеевски и ДПС призовават Борисов да си реши коалиционните проблеми

В писмо до премиера Бойко Борисов депутатите от Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Халил Летифов показват своето удивление, че макар " консултациите " сред двете партии предложенията на Движение за права и свободи за безвъзмездни детски градини и отпадане на налога върху добавената стойност (ДДС) на книги, учебници и научна литература с процедурни хватки не са придвижени за гласоподаване в Народното събрание.

Предложенията са в актуализацията на бюджета, която започва за понижаване на партийните дотации от 11 на 1 лев на глас, само че през днешния ден окончателното й приемане бе отсрочено за идната седмица. Официално от ГЕРБ оповестиха, че причина за отлагането е неготовият отчет за второ гласоподаване на водещата бюджетна комисия, където предложенията бяха прегледани през вчерашния ден. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък разгласи, че отлагането е по негово искане. От думите на ръководителя й Менда Стоянова се разбра, че текстовете за детските градини и Данък добавена стойност изобщо не са подлагани на гласоподаване, защото са отвън обсега на законопроекта.

Според Йордан Цонев учудването на Движение за права и свободи идва от обстоятелството, че предложенията им не са признати, макар че Бойко Борисов обществено е споделил, че утвърждава концепциите и те би трябвало да бъдат осъществени.

" В писмото си споделяме, че ние отхвърляме да повярваме, че грижата за българските деца може да е отвън обсега на този закон, и призоваваме да реши съдружните си проблеми по този начин, че да не бъдат в ущърб на българските деца, в ущърб на българската просвета, просвета и обучение ", разгласи Йордан Цонев в Народното събрание.

Попитан дали в случай че концепциите за безвъзмездни детски градини и нулева ставка на Данък добавена стойност върху книги и учебници не бъдат признати, Движение за права и свободи ще преразгледа концепциите си за партийните дотации, той сподели, че ще видят.

" Мъничкият съдружен сътрудник е изискал отсрочване на законопроекта с аргумента, че това не било в тяхната стратегия и не можело Движение за права и свободи да прави такива оферти. Аз през днешния ден от трибуната споделих, че политическите хрумвания нямат патент, първо. И второ - не е добре институция с толкоз невисок рейтинг като българския парламент да прави такива процедурни хватки ", разгласи Цонев в коментар за какво актуализацията на бюджета е отсрочена. Според него причините са нелепи.

" Нелепо е и изявлението на Валери Симеонов, че консултациите (бел. авт. - сред ГЕРБ и ДПС) подменяли вота на гласоподавателите. Да напомня на мъничкия съдружен сътрудник, че вотът на гласоподавателите от европейските избори демонстрира друго - тяхното смаляване и изгубване. Така че - в случай че се съобразяваме с вота от май, тъкмо противоположното би трябвало да е ", сподели още депутатът от Движение за права и свободи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР