В писмо до министъра на образованието на науката акад. Николай

...
В писмо до министъра на образованието на науката акад. Николай
Коментари Харесай

Кметът на Габрово с писмо до образователния министър за бъдещето на Технически университет

В писмо до министъра на образованието на науката акад. Николай Денков, кметът на Габрово Таня Христова сигнализира, че оповестеното бъдещо уедряване на висшите учебни заведения в страната, което би лишило града от самостоятелен Технически университет, ще бъде вреда за района, оповестиха от Общината.

Повод за реакцията е обява на министерството, съгласно която се обмислят разновидности за сливане на някои висши учебни заведения под разнообразни форми в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение и за повишение на качеството.

В позицията си до министър Денков Таня Христова подчертава, че обединение на профилираните висши образователни заведения в мегаструктура ще централизира просветителния развой, ще пренасочи студентите към столицата и най-много ще прекъсне връзката с бизнеса по места, изключително в случаите, където има мощно съсредоточаване на индустрия, както в Габрово.

Това ще се отрази непосредствено върху развиването на локалната стопанска система и ще докара до обществен дисбаланс. В последните години Габрово се постанова като хъб за инженерни решения, а Техническият университет е основната просветителна институция, която притегля младежи , приготвя качествени механически кадри и играе водеща роля в изследователската и развойната активност.

„ Стратегическа цел на Община Габрово е да развива мощна стопанска система, основана на науката и нововъведенията. Един от главните ни сътрудници в тази задача, като значим детайл от иновационната инфраструктура на национално и европейско равнище, е точно висшето учебно заведение в Габрово “, показва още Таня Христова в писмото си до министъра на образованието и добавя, че вероятно уедряване на висшите учебни заведения ще заличи неотдавна стартиралия своята работа нов Технологичен парк към Техническия университет, в който бяха вложени обилни европейски средства.

Очаква се формалната позиция на МОН да бъде показана пред Съвета на ректорите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР