В писмо до медиите, ръководството на общинското дружество Ученическо и

...
В писмо до медиите, ръководството на общинското дружество Ученическо и
Коментари Харесай

Ученическо и столово хранене във Варна отговори на обвиненията за несъответствия в менютата и енергийните стойности на храната в детските градини

В писмо до медиите, управлението на общинското сдружение „ Ученическо и столово хранене “ във Варна изрази позиция във връзка изнесената информация в разнообразни медии, цитиращи изказвания на кмета на Община Варна, за противоречие в менюта и крайни цени  при образуване на разноските за подготвяне и доставка на храна в детските градини  от сдружението.

Ето и точното наличие на писмото от Съвета на шефовете на „ Ученическо и столово хранене “ ЕАД, без редакторска интервенция:

„ По мотив изнесената информация в разнообразни изявления в електронните медии, цитиращи изказвания на кмета на община Варна, за противоречие в менюта и крайни цени  при образуване на разноските за подготвяне и доставка на храна в детските градини  от  " Ученическо и столово хранене " ЕАД, обръщаме внимание на следното:

На база годишен проект на Звеното за вътрешен одит за 2024г. към Община Варна,  при започване на 2024 год. беше осъществен вътрешен одит на „ Ученическо и столово хранене “ ЕАД за интервала от 01.01.2023 до 31.12.2023 год. С издадения одитен отчет бяха дадени рекомендации и инструкции по техническо използване на нормативни разпореждания, като към сегашния миг активността на „ УСХ “ ЕАД е съобразена напълно с тях.

Съгласно Методиката за установяване на цената на контракт, подписан на съображение чл.14, ал.1, т.5-7 Закон за обществените поръчки, какъвто е  и подписаният контракт сред Община Варна и „ Ученическо и столово хранене “ ЕАД, цената на контракта се дефинира въз основа на нужните разноски (себестойността) за осъществяване на възлаганите действия, увеличена с плануванаъа облага и с всички други разходи  (дължимите Данък добавена стойност, акцизи, мита, такси и други според нормативен акт. Тези суми следва да се посочат на обособен ред, с цел да се наблюдава спазен ли е механизмът на пресмятане на печалбата). До момента, както и при подписване на последния контракт за подготвяне и доставка на храна в детските градини от 01.07.2024 година, „ УСХ “ ЕАД като реализатор по контракта дава цялата нужна информация за установяване на цена по контракта -   осъществени разходи  по подготвяне и доставка на храната,  на представители на Община Варна, които дават отговор за инспекция и приемане на изискванията по договорите.  На база тази информация Община Варна е тази, която определяше и дефинира крайната цена на услугата за подготвяне и доставка на храната.  Цената по контракта се е определяла на база два компонента  - оклад (вложени продукти) плюс режийни (разходи за подготвяне и доставка), само че това по никакъв метод не е довело до непозволено разходване на средства.  В цените по договорите за подготвяне и доставка на храна досега не беше залаган % облага (допустим размер по методика 10%), а се покриваха административни разноски и разноските по поддръжка на материално – техническата база, които разноски са доста под  оптимално допустимия размер облага по методиката.

Храната, предлагана в детските градини на територията на община Варна, се подготвя в сходства с всички нормативни условия. 

При направени обследвания от РЗИ – Варна е открито, че са  спазени всички условия по отношение на химичен, енергиен състав и среднодневен продуктов набор в предлаганата храна за децата, според настоящото законодателство.

На 23.10.2024 год. „ УСХ “ ЕАД беше отличено  с премия „ Достъп до добра храна “  в категория „ Общинска политика “  на годишната национална конференция „ Достъп до добра храна “ от фондация „ Българска месна традиция “ и Граждански институт за даване на висококачествена услуга.

Храненето на деца в детските градини се прави на база  предварителни менюта, които се изготвят от инженер технолог, в сходство с Наредба №6/ 2011 година за здравословно хранене на деца от 3-7 год. При сформиране на менюто се вписва храна, която да обезпечи съответен за възрастта на децата банкет на сила, хранителни вещества/ белтъчини, мазнини, въглехидрати/и химични субстанции, според Наредба № 1 / 22.01.2018 год. за физиологичните правила за хранене на популацията.

При четирикратно хранене в детските градини / утринна закуска, подкрепителна закуска, обяд и следобедна закуска/ енергийното наличие на предлаганата храна е среднодневно 75% от общата енергийна стойност, т.е. освен това хранене децата от 3-4 години би трябвало да одобряват храна среднодневно 1000 ккал., а за деца 5-7 год. – 1200 ккал. Тези стойности са среднодневни и те се пресмятат на база двуседмични менюта.

Няма нормативен документ, които да изисква съблюдаване на нужния химичен състав и продуктов набор за съответната възраст за един ден. Това се реализира в границите на седмица, 10 дни или две седмици.

Среднодневните продуктови набори включват избрани количества от всички групи храни и не може посредством менюто в границите на 2-3 дни те да бъдат реализирани, само че за 1- 2 седмици могат и храненето да бъде пълноценно, разнообразно и здравословно. Тези правила в сдружението са спазени.

Що се касае до менютата за децата на характерен хранителен режим, няма по какъв начин менюто всеки месец  да е едно и също заради обстоятелството, че то също е разнообразно с включени разнообразни хранителни артикули и се съблюдава сезонност. Менюта за тези деца е оптимално доближено до главното меню, доколкото диетата разрешава, като се влагат артикули, позволени за съответната диета. Към днешна дата определянето на енергийната стойност на седмичните менюта за децата на характерен хранителен режим е невероятно, тъй като липсва публикуван и нормативно признат диетичен рецептурник за този тип хранене.

„ УСХ “ ЕАД постоянно е работило в сходство с нормативните условия и положителните финансови практики, спазвайки добра финансова дисциплинираност и качествено хранене на ДЕЦАТА НА ВАРНА. "

Повече по тематиката четете
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР