В писмо до Конгреса в сряда президентът Джо Байдън заяви,

...
В писмо до Конгреса в сряда президентът Джо Байдън заяви,
Коментари Харесай

Байдън ще отмени обявяването на Афганистан за основен съюзник извън НАТО

В писмо до Конгреса в сряда президентът Джо Байдън съобщи, че публично ще анулира определянето на Афганистан като главен съдружник отвън НАТО, съобщи CNN.

В писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси президентът написа: " В сходство с раздел 517 от Закона за задграничната помощ от 1961 година, както е променен (22 U. S. C. 2321k), известявам за желанието си да анулира определянето на Афганистан като главен съдружник отвън НАТО. "

През 2012 година Съединените щати оповестиха Афганистан за главен съдружник отвън НАТО, което откри пътя за поддържане на отбранителни и стопански връзки сред двете страни. Тогавашният държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън заяви за това по време на посещаване в Кабул.

За разлика от съдружниците на Съединени американски щати в НАТО, които са обвързани със взаимен защитителен пакт, при съдружниците отвън НАТО няма взаимна гаранция за защита. Тези съдружници имат право да получават заеми за материали и доставки, както и да служат като място за предпазване на военните запаси, притежавани от Съединени американски щати. Освен това частни компании от избраната страна могат да вземат участие в търгове за контракти за поддръжка, ремонт или главен ремонт на военно съоръжение на Съединени американски щати в чужбина.

Статутът на съдружник даваше право на Афганистан да получава военно образование и помощ, в това число ускорение на продажбата и лизинга на военно съоръжение даже откакто войските на НАТО напуснаха страната.

Първоначално Афганистан беше разгласен за " главен съдружник отвън НАТО " от тогавашния президент Барак Обама през 2012 година, повече от десетилетие откакто Съединени американски щати нахлуха и смъкнаха талибанското държавно управление в Кабул, обвинявайки го, че укрива интернационалния терорист Осама бин Ладен. Определянето му оказа помощ на Вашингтон да финансира напълно военния бюджет на Кабул в продължение на години.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР