В Петата неделя от Великия пост Светата Църква ни призовава

...
В Петата неделя от Великия пост Светата Църква ни призовава
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отправи обръщение за Петата неделя на Великия пост

В Петата неделя от Великия пост Светата Църква ни приканва да почетем паметта на една от най-светлите персони в християнската история - преподобната Мария Египетска. Приближавайки се към края на Поста да отдадем заслуженото на тази, която в най-строг пост и ограничения, в откровено смирение и сърдечно обезсърчение удържа победа над врага на нашето избавление, освобождавайки се от прегрешението си - с цел да влезе чиста и непорочна в Царството на светлината и безконечния живот.

Това споделя Негово светейшество българският в обръщението си за Петата неделя на Великия пост, на която се уважава паметта на Св. Мария Египетска.

С дълбочината на покаянието и чутовния си аскетически героизъм света Мария Египетска остана за християните от всички времена пример за подражателство и постоянно ентусиазъм в битката с прегрешението. Животът й е неоспоримо доказателство, че посоченият ни от Господа път не е непостижим за индивида, стига той осъзнато и с старание да работи за своето избавление. В нейно лице пред нас е едно от най-ярките свидетелства за Божията обич към всеки човек - бил той и най-големият виновник. Тук е и повода за онази толкоз нежна обич, която християните от всички епохи са съхранили към светлия облик на тогавашната грешница, а в този момент и във безконечните епохи - Божия светица - Мария Египетска, както и дълбокото съображение на Църквата Христова да й посвети тази Пета неделя на Светата Четиридесетница, въздигайки я паралелно до колоси на вярата и благочестието като свети Григорий Палама и преподобния Йоан Лествичник, акцентира.

Негово светейшество отбелязва, че през днешния ден, когато по-голямата част от дългото ни великопостно пътешестване е към този момент зад нас и се приближаваме от ден на ден към Страстната седмица и към славното Възкресение на Спасителя, светлият облик на Светата преподобна Мария Египетска е още веднъж пред нас, с цел да ни помогне да си напомним и други значими и определящи за живота и вярата ни истини.

" На първо място това е осъзнаването ни, че прегрешението постоянно е вътре в нас и битката с него е на първо място наша персонална задача и отговорност. Макар Бог бащински да обича всички индивиди и да работи непрекъснато и по всевъзможни способи за това, щото всички да се спасят " и да доближат до знание на истината " (срв. 1 Тим. 2:4), първата стъпка към това избавление би трябвало да бъде направена от индивида. Макар в тази битка в никакъв случай да не сме оставяни сами на себе си и на своите сили, тя обаче не може да стартира без нашето предпочитание и персонално единодушие, и едвам по-късно продължава с Божията помощ - при ходатайството на Пресветата Божия майка и на всички свети Божии угодници. Грехът има голям брой лица и разнообразни проявления, само че един е методът и пътят да се освободим от него, и този път стартира вътре в нашето сърце, с напъните на персоналната ни воля.

На второ място, Света Мария Египетска ни твърди, че Бог е в действителност алтруист и може, и желае да елементарни и на най-големия виновник. А това значи, че и най-тежкият грях не може да бъде спънка пред покаянието и желанието ни за избавление. Понеже както и Сам Господ свидетелства, "... всеки грях и нападка ще се елементарни на индивидите " (Мат. 12:31) - всеки, като се изключи един, който е хулата срещу Светия Дух. Всичко останало може да бъде простено и покрито от безграничната Божия обич, за което свидетелства и Сам Господ, когато споделя: "... не желая Аз гибелта на грешника, само че да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив " (Иез. 33:11).

Накрая, животът и подвигът на светицата от Египетската пустиня са значими за нас още и с това, че ни защищават от изкушението преждевременно да съдим индивида до нас, даже и когато виждаме в него най-големия виновник. Животът на всеки човек е загадка, известна единствено на единствения същински Сърцеведец, Който, от страниците на Светото Евангелие, ясно ни предизвестява, че "... мнозина първи ще бъдат последни, и последни - първи " (Мат. 19:30), че "... митарите и блудниците преварват ви в царството Божие " (Мат. 21:31). Защото Бог гледа в сърцето на индивида, и това, което Той вижда там, е прикрито от очите ни. Затова дано работим върху персоналното си избавление и да не осъждаме никого, оставяйки това на Всевиждащия Съдия, помнейки казаното от Господа, че "... с какъвто съд съдите, с подобен ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери " (Мат. 7:2), споделя Негово Светейшество в обръщението си.

По молитвите на Пресветата наша Владичица и всеки път Дева Богородица, на Света Мария Египетска и всички Свои угодници Господ Бог да милва и избавя всички нас, насочва благослов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР