В петъка на 5 март 1909 г. Манчестър Юнайтед гостува

...
В петъка на 5 март 1909 г. Манчестър Юнайтед гостува
Коментари Харесай

Стига вече, Юнайтед! Солскяер не е точният човек

В петъка на 5 март 1909 година Манчестър Юнайтед гостува в Бърнли в 1/4-финал за Купата на Англия. Игрището е замръзнало, вали мощно сняг и 18 минути преди края на мача съдията Хърбърт Бамлет взема решение, че мачът не може да продължи. За шанс на Юнайтед. В оня миг тимът изостава с 1:0, само че в преиграването бие с 2:3 и след това за първи път печели тази митична купа.

Бамлет свири финала на същия шампионат през 1914 година и след това се обръща към треньорската специалност и води Олдъм, Уигън Бороу и Мидълзбро, като извежда последните на ръба от промоция, след което през април 1927 година е назначен за управител на „ алените дяволи “

Обречено предопределение. Два месеца по-късно клубният притежател и покровител Джон Хенри Дейвис умира. Без огромен паричен запас за ободряване на състава си Юнайтед изпада през 1931 година и идва неизбежното решение да не бъде възобновен договорът на Бамлет.

Всичко това ни демонстрира лудостта от това да назначиш управител по сантиментални подбуди единствено поради това, че ти е оказал помощ преди години да спечелиш трофей. И ни води до актуалното състояние.



Откакто получи за непрекъснато работата през март м.г., Оле Гунар Солскяер е мениджърът с най-лош % победи отпред на „ алените дяволи “ от Бамлет насам – 36,67%. Тази „ чест “ не се пада нито на Франк O’Фаръл, нито на Уилф МакГинес, нито даже на безнадеждния Скот Дънкан. Хей, в този интервал даже нанеслият двоен удар посред „ Олд Трафърд “ в сряда Бърнли има повече победи от манчестърци в лигата.

Чудесно е да приказваш за налагане на млади и обещаващи играчи, да проповядваш полезността на търпението, само че какво вършим, в случай че след година, две или четири се окаже, че Солскяер е бил от самото начало неточният човек за поста? Какво доказателство изобщо има, че той е точният човек? Ами в случай че капацитетът на тези млади и обещаващи играчи се пропилее вследствие на това? И, най-важното, каква щета може да бъде нанесена, в случай че бъде изпусната в това време опцията да бъде назначен някой от ранга на Маурисио Почетино поради лоялността към концепцията за Солскяер.



А тази концепция е трогателна. Та кой не би желал клубна легенда да се завърне и да възвърне попитите от него като състезател там полезности? Кой ли не обича да счита своя клуб за неповторим, с психика, която единствено същински отдадените могат да схващат? Точно по тази причина и Франк Лампард си остава все по този начин известен в Челси. Точно по тази причина и Барселона се опита да си върне Чави към този момент като старши треньор. Точно по тази причина и най-хубавото футболно решение на изпълнителния шеф Ед Уудуърд на „ Олд Трафърд “ бе да уволни Жозе Моуриньо и да назначи краткотрайно норвежеца.

Солскяер беше идеалният човек за възобновяване на старите клубни полезности и изчистването на токсичната среда. И ходът проработи. Отборът печелеше по 2,46 точки приблизително на мач и извърши удивителен героизъм в Париж, като само въз основата на фолклорната памет за една фамозна вечер в Барселона 20 години по-рано краткотрайният управител въодушеви необикновен поврат против Пари Сен Жермен.



Уудуърд, постоянно сензитивен към всеки ентусиазъм на публично мнение, възнагради небрежно Солскяер с контракт за непрекъснато. От този съдбоносен миг нататък Юнайтед печели приблизително по 1,40 точки на мач. Бамлет, дано отбележим това, записа 6 победи и 1 тъждество в първите си 7 мача.

Днешният футболен свят е извънредно припрян. Изискванията всекидневно са несъразмерни и цари краткосрочността. При актуалните настройки и Хърбърт Чапман, и Бил Шанкли, и Дон Реви, и Браян Клъф и, най-уместният образец, Алекс Фъргюсън надали щяха да избегнат уволнението и да дочакат триумфите си надлежно в Арсенал, Ливърпул, Лийдс, Дарби Каунти/Нотингам Форест и Манчестър Юнайтед.

Този вид мислене обаче крие и рискове. Само тъй като някои мениджъри са се оказали сполучливи, откакто им е било обещано време за работа и доказване, не значи безусловно, че всички биха били. След 45 мача на поста е рационално и редно да се запитаме дали е сбъднат някакъв прогрес под управлението на Солскяер.



Моуриньо беше уволнен с % от победи 53,8%, до момента в който този на норвежеца, даже и в случай че броим мачовете му като краткотраен ментор, е 48,8%. „ Червените дяволи “ бележат малко повече голове в този момент в сравнение с при португалеца – 1,7 против 1,6, но получават по 1,2 против 0,9 при Специалния.

В началните слънчеви месеци от идването на Солскяер, Луис ван Гаал означи, че клубът още веднъж е назначил контраатакуващ треньор, което провокира необятен подбив, само че най-после нидерландецът се оказа прав. Оценяването на футбола като трогателен или не от ден на ден е плод на самостоятелните показа и е ясно, че за мнозина фокусът на Ван Гаал върху владението на топката водеше до безплоден футбол.

Отборът на норвежеца обаче наподобява същински мощен в офанзива единствено против оставящи огромно пространство зад отбраната си противници. Тотнъм и Манчестър Сити се хвърлиха сляпо в офанзива в онази странна и славна седмица при започване на декември, а повеждането против Норич, Нюкасъл и, при започване на сезона, Челси оказа помощ за това да се развихрят бързите офанзивни оръжия на „ алените дяволи “.



Съвременният футбол на най-високото си равнище обаче, както демонстрират във всеки собствен мач Ливърпул и Манчестър Сити, се гради на добре структурираните шахматни ходове в съперниковата третина. Нападането, тъкмо колкото и защитаването, е въпрос на организация, на това играчите да знаят по кое време и къде да отидат, та при удала им се опция комбинацията да е полуавтоматична и прекомерно скорострелна, че даже и натрупалите се начесто дълбоки защитни блокове да не могат да я спрат. Една година по-късно няма никакъв симптом, че Солскяер е даже и покрай постигането на това.

Една от аргументите Моуриньо да бъде изхвърлен бе тази, че неговият футбол се смяташе за неподобаващ за историята на Юнайтед. Норвежкият му правоприемник може и да не кара тима си да играе с от време на време извънредно отрицателния метод на португалеца (най-запомнящият се образец е от предишния сезон на „ Анфийлд “), но техните статистически индикатори наподобяват поразително наподобяващи. Броят подавания приблизително на мач понижа при Солскяер, както и точните подавания в последната третина на терена. Допуснатите при контраатаки голове – индикатор за ефикасността на пресирането – са нарастнали трикратно.



Юнайтед е цялостна каша и проблемите там няма да се решат завчас със промяната на мениджъра. Норвежецът не е някакъв пакостник, който изсмуква живителните сокове от своя състав, само че просто няма никакво доказателство, че е кадърен при привидно изгубена всякаква вяра още веднъж да направи знамение и да избави ситуацията. Колкото и трогателна и привлекателна да е фантазията за това. На пазара са налични други експерти, но те няма да чакат постоянно. Идва един миг, в който празните приказки за младост и самообладание, както и отличните контраатаки просто не са задоволителни.
Джонатан Уилсън, „ Гардиън “ Премиър лийг 23 кръг, неделя 19 януари  Ливърпул 2:0краен резулат  Манчестър Юнайтед
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР