В петък валежите ще продължат и ще обхванат цялата страна.

...
В петък валежите ще продължат и ще обхванат цялата страна.
Коментари Харесай

Опасно време: Снеговалежи с вятър и понижение на температурите

В петък преваляванията ще продължат и ще обзет цялата страна. На доста места ще са обилни по количество. Още преди обяд в планинските региони и на обособени места в Североизточна България дъждът ще минава в сняг, а до края на деня мокър сняг ще завали и на доста места в останалата част от страната.

Обявен е оранжев код за интензивни превалявания в 14 области, жълт код в останалите райони на страната.

Опасно време и оранжев код за значителни количества дъжд и сняг е в действие за: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Смолян, Пазарджик, София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград и дребна част от Пловдивска област (с изключително внимание Карлово, Сопот и Лъки), показват от Национален институт по метеорология и хидрология.

В останалата част от страната е потенциално рисково време и обявен жълт код за дъжд, като с особено внимание е част от област Кърджали (Кърджали, Ардино, Крумовград, Кирково, Джебел, Момчилград, Черноочене) и част от област Бургас (Царево, Средец, Малко Търново, Приморско и Созопол), където се чакат обилни количества превалявания.

Привечер ще стартира да се образува снежна завивка. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е сдържан, в Източна България - краткотрайно мощен. По планинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват. Сутринта ще са сред 5° и 8°, а към 14 часа в по-голямата част от страната ще са сред 1° и 4°; в София - към 2°.

През нощта против събота дъждът на всички места ще премине в сняг. В събота в северните региони преваляванията ще отслабнат и последователно ще стопират, а в южната половина от страната ще продължат през целия ден. Ще се образува снежна завивка. По планинските проходи и в Източна България ще има условия за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и в цялата страна температурите ще остават съвсем без дневен ход, близки до нулата.

В неделя още сутринта преваляванията на всички места ще спрат. Облачността постепенно ще се раздира. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са сред минус 5° и 0°, а оптималните - сред 0° и 5°.

През първите дни от новата седмица ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб от северозапад, в доста региони краткотрайно ще стихва. В понеделник сутринта ще е студено, минималните температури ще са сред минус 8° и минус 3°, в котловините в Западна България до към минус 10°, а оптималните ще са сред 3° и 8°. Във вторник и сряда ще са с 2-3 градуса по-високи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР