В петък в Русия започнаха президентските избори, които се очаква

...
В петък в Русия започнаха президентските избори, които се очаква
Коментари Харесай

Русия гласува на избори с предизвестен победител. Секция отваря и в посолството в София

В петък в Русия започнаха президентските избори, които се чака да завършат със сигурна победа за нанастоящия президент Владимир Путин . Това се случва, откакто нито един опозиционен претендент не беше позволен до вота.

За първи път изборите за президент ще продължат три дни - до неделя, като до момента по този метод се организираха единствено парламентарните избори.

Гласуването се организира без присъединяване на достоверна съпротива, без самостоятелни наблюдаващи и протичат в това число на територии на непознати страни, завзети от Русия със мощ. Тези територии бяха оповестени за част от Руската федерация в конституцията на страната.

Назначените от Москва управляващи в окупирания украински град Мариупол към този момент започнаха да правят обиски, да стопират коли и да задържат хора, упреквани в шпионаж, оповестиха в Телеграм от градския съвет.

От посолството на Русия в София оповестиха в четвъртък, че съветските жители, които живеят в България, могат да гласоподават на 17 март от 8,00 до 20,00 час в изборната секция, която се намира в постройката на бул. " Драган Цанков ".

До изборите не беше позволен нито един самостоятелен претендент, нито представител на извънпарламентарна партия, в това число, за който опозиционери призоваваха да се гласоподава.

Основният конкурент на Кремъл - Алексей Навални , умря в съветска наказателна колония при. Това стана месец преди изборите. В пандиза са също други опозиционни водачи като Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин . Други опозиционери напуснаха Русия с началото на военната експанзия против Украйна.

В изборите в този момент вземат участие Путин и трима други прокремълски претенденти, които са издигнати от парламентарните обединения „ Новите хора “, Комунистическата партия и Либерално-демократичната партия.

Вдовицата на Навални - Юлия Навалная , прикани западния свят от изборите. Украинското министерство на външните работи също насочи подобен зов.

Европейски Съюз ще реши дали да ги признае след привършване на вота, сподели в четвъртък представител на Европейската комисия. Той добави, че занапред е ясно, че резултатите от гласуването в завзетите украински области няма да бъдат приети.

Междувременно управляващите в Молдова упрекнаха Русия за това, че на територията на сепаратистката Приднестровска република и основани шест изборни секции. Според Кишинев това нарушава двустранното съглашение с Москва гласуването да става само в съветското посолство.

Екипът на опозиционера пък прикани руснаците да покажат своя митинг срещу режима на Путин, като отидат до урните тъкмо в 12 часа на обяд на 17 март , неделя. Целта на събирането е да се види броят на участниците в подобен митинг, извършен в релативно безвредни условия, споделят сътрудниците на Навални.

Путин, който е президент или министър-председател на Русия от близо 25 години , е на път да удължи ръководството си с пети мандат. Строго следеният от Кремъл избор се организира на фона на репресии против самостоятелните медии и правозащитници и продължаващата към този момент над две години война на Москва против в Украйна .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР