В петък в края на деня, след като направихме довереното

...
В петък в края на деня, след като направихме довереното
Коментари Харесай

Министър Мундров: Три институции издадохме решение, че машините за гласуване са годни за изборите

В петък в края на деня, откакто направихме довереното създаване, трите институции - БИМ, Българския институт за стандартизация и Министерството на електронното ръководство, издадохме решение, с което удостоверихме, че машините са годни за изборите на 27 октомври. Оттук нататък считам, че това е една гаранция, че машинно гласоподаване ще има, съобщи служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров в ефира на NOVA. 

Относно информацията, че 9 600 от 12 000 машини за гласоподаване се оказват с изминал период на валидност министърът изясни, че това не е проблем. " Ще дам образец от у дома, огромна част от уредите са с изминал период на валидност, само че аз полагам старание и тези електроуреди ще продължа да ги употребявам. Няма никакъв проблем да се допускат недостатъци, има такива благоприятни условия, само че да кажем, че това не основава проблем “, сподели Мундров. 

" Централната изборна комисия прави профилактика и диагностика на всяка една от машините. С тези действия, те дават отговор на условията на производителя. Така се подсигурява, че машината няма да бъде развалена ", сподели Мундров и акцентира, че всички 9 353 машини, които ще работят на идните избори, както и другите 157 отвън България, ще преминат през диагностика.

" Когато машините за гласоподаване се употребяват по верен метод, не би трябвало да има никакъв проблем ", добави той.

За наблюдението на изборите министърът посочи: " Може да има места, на които няма да има задоволително мощен интернет за видеонаблюдение, само че това, което се случва по-късно е, че записът се качва в същата платформа ".

По думите му страната, в лицето на МЕУ и институциите, са готови при възможни офанзиви по киберсигурността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР