В петък Сенатът на САЩ се доближи до приемането на

...
В петък Сенатът на САЩ се доближи до приемането на
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ се доближава до одобряването на помощта за Украйна

В петък Сенатът на Съединени американски щати се приближи до приемането на законопроект за 95,34 милиарда $ помощ за Украйна, Израел и Тайван, заяви Ройтерс. Процесът обаче е с нерешителен край заради съпротивата на републиканците в двете камари на Конгреса.

Сенатът в петък гласоподава с 64-19 гласа за напредване на закона, което е една стъпка напред по веригата от предварителни гласувания, която може да се проточи до идната седмица, в случай че партийните водачи не съумеят да реализират съглашение за ускорение на законопроекта. Очаква се законодателите да подхващат идната процедурна стъпка на рядко протичащо се съвещание в неделя.

Това се случва, откакто преди няколко дни представители на Републиканската партия в американския Сенат, който с изключение на помощ за Израел и Украйна, включваше и за стягането на ограниченията за сигурност на границата на Съединени американски щати с Мексико. Преди това републиканците и демократите преговаряха четири месеца за постигането на съглашение. Украйна разчита главно на военна помощ от Съединени американски щати във войната против Русия. Още преди месец президентът Володимир Зеленски сигнализира, че, с цел да спре съветската войска, която сега се пробва да реализира прогрес поради президентските избори.

При гласуването в петък законопроектът мина прага на елементарното болшинство, като 14 републиканци поддържаха мярката.

Много от републиканците желаят да сключат договорка с водача на болшинството в Сената демократ Чък Шумър, която да разреши внасянето на ремонти в закона в подмяна на по-бързото му приемане.

Но други републиканци, които отхвърлят плануванаъа в законопроекта помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $, се заканиха да отсрочат разглеждането допустимо най-дълго, като принудят Сената да се преценява с лабиринт от отнемащи време парламентарни правила.

Републиканците упорстваха помощта за Украйна да бъде съпроводена от разпореждания за защита на американско-мексиканската граница. В същото време те отхвърлиха двупартийното съглашение за границата, откакто някогашният президент Доналд Тръмп, който евентуални отново ще е претендент за президент на партията, се разгласи срещу договорката.

Някои от същите законодатели в този момент се надяват да предложат свои ремонти за прекъсване на мигрантския поток към Съединените щати, до момента в който други желаят да се откажат от наредбите за филантропична помощ и да лимитират задграничната помощ до оръжия и материали.

Ако законът в последна сметка премине през Сената, той ще бъде изправен пред нестабилно бъдеще в следената от републиканците Камара на представителите. Председателят Майк Джонсън сподели, че може да раздели помощта на обособени законопроекти.

" Ще забележим какво ще направи Сенатът ", съобщи Джонсън пред кореспонденти тази седмица. " Много ясно заявих, че би трябвало да разглеждате тези въпроси всъщност ".

Джонсън приказва ден откакто Камарата на представителите отхвърли независим законопроект за помощ за Израел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР