В петък Samsung Electronics отчете 96% спад на оперативната печалба

...
В петък Samsung Electronics отчете 96% спад на оперативната печалба
Коментари Харесай

14-годишно дъно: Samsung отчете 96% спад на оперативната печалба

В петък Samsung Electronics регистрира 96% спад на оперативната облага за второто тримесечие, което значително подхожда на прогнозите, оповестява Reuters. Причината за тези резултати е продължаващото пренасищане на пазара наизуст чипове, което води до огромни загуби в основния бизнес на софтуерния колос макар намаляването на доставките.    Най-големият производител на чипове с памет и смарт телефони в света прави оценка оперативната си облага на 600 милиарда вона (459 млн. долара) за интервала април-юни. Това е забележителен спад от 14,1 трлн. вона година по-рано.    Това ще бъде най-ниската облага на Samsung за което и да е тримесечие, откогато през Q1 2009 регистрира 590 милиарда вона облага, сочат данни на компанията.    В резултата на това акциите на Samsung са спаднали с 1,4% в ранната утринна търговия (0,6% на по-широкия пазар).    

Компанията би трябвало да разгласява подробни данни за приходите си на 27 юли. 
През тримесечието януари-март компанията регистрира голяма загуба от 4,58 трилиона вона в полупроводниковия си бизнес, защото цените на чиповете за памет паднаха още повече, което понижи цената на запасите.     Анализаторите чакат през второто тримесечие загубите в бизнеса с чипове за памет на Samsung да са се свили поради по-големите продажби на DRAM чипове, употребявани в лични компютри, мобилни телефони и сървъри.    " Въпреки че цените на паметта се намалиха, спадът не беше толкоз огромен, колкото се опасявахме ", споделя Парк Канг-хо, анализатор в Daishin Securities, пред Reuters. " Когато бъдат оповестени цялостните резултати, вложителите ще търсят сигнали за третото тримесечие - какъв резултат ще има намаляването на производството, възможното възобновяване на търсенето и дали продуктите от по-висок DRAM клас и високоскоростната памет ще подобрят структурата на облагата на Samsung. "    

Според анализатори спадът в производството на чипове за памет, който стартира предходната година, се чака да доближи дъното си през третото тримесечие, макар че възобновяване може да стартира с мудни темпове. 
" Очаква се цените на DRAM паметта да се възстановят съществено от четвъртото тримесечие натам, а от втората половина на 2024 година се чака двуцифрено тримесечно нарастване ", споделя Грег Рох, началник на изследователския отдел в Hyundai Motor Securities. " За разлика от съперниците си, Samsung се чака да резервира вложенията си в чипове за памет през тази година, което ще се отплати с по-голяма пазарна доминация през 2025 година "     В мобилния бизнес се чака Samsung да показа най-новите си сгъваеми смарт телефони по-късно този месец в Сеул - седмици по-рано от нормалното. Това е обсъждано от анализаторите като опит да господства на пазара на премиум телефони за по-дълго време, преди съперникът Apple да пусне идващия си iPhone.   

Въпреки това, прогнозите на анализаторите за облагите на Samsung от мобилни устройства през третото тримесечие са разнопосочни, защото потребителските настройки на международния пазар на смарт телефони остават слаби.  
Приходите от този сегмент през интервала април-юни евентуално са намалели с 22% по отношение на същия интервал на миналата година, излиза наяве от доклада на Samsung.         
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР