В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Държавите от ЕС се обединяват за закупуването на газ

В петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред кореспонденти, че Европейският съюз ще купува газ самичък и ще го разпределя сред членовете си, което е оригиналност за 27-членния блок.

Този ход идва в миг, когато европейските водачи се стремят да се откажат от съветския импорт , а Съединени американски щати изчакват да доставят по-скъпия си артикул на континента.

 

 

" Енергийният микс и съответната обстановка в нашите страни членки са доста разнообразни, само че ние би трябвало да работим дружно, с цел да обединим напъните си ", съобщи Фон дер Лайен на конференция след двудневната среща на върха в Брюксел, Белгия. " Имаме голяма покупателна дарба. Ето за какво поздравявам обстоятелството, че в този момент ще използваме силата си за групово договаряне. Вместо да се надпреварваме между тях и да покачваме цените, ние ще обединим търсенето си. "

Фон дер Лайен към този момент даде обещание да понижи зависимостта на Европа от съветския газ, само че някои страни от Европейски Съюз не престават да зависят от непрекъснатите доставки от Русия. Германия, чиито водачи наскоро предизвестиха, че стопанската система им може да се срине , в случай че съветският импорт бъде глобен, разчита на Москва за повече от половината от доставките си на газ.

 

 

Ръководителите в Берлин обаче се опълчиха на заплащането на съветския газ в рубли, както изиска съветският президент Владимир Путин по-рано тази седмица . Франция също се опълчи на системата " газ против рубли ", като в петък френският президент Еманюел Макрон съобщи пред кореспонденти, че съгласно него сходно искане е " неразрешено " от закона.

Ако Европейски Съюз откаже да заплаща в рубли, което евентуално ще се случи, неговите членове ще би трябвало да се доставят с газ от другаде. Съединени американски щати евентуално ще се намесят, с цел да запълнят тази празнота. На взаимна конференция с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в петък фон дер Лайен съобщи, че Вашингтон ще усили доставките си на полутечен природен газ (LNG) до " най-малко 50 милиарда кубически метра " годишно, което съгласно нея ще размени една трета от газа, доставян понастоящем от Русия.

" Ние, европейците, желаеме да диверсифицираме от Русия към снабдители, на които имаме доверие, които са наши другари и са надеждни ", сподели тя.

 

Американският полутечен природен газ обаче е по-скъп от съветския, а доставката му до Европа включва кондензация, с цел да се изпълнят специфични кораби-цистерни, след което той се трансформира още веднъж в газ при идването си в особено построено пристанищно оборудване. Понастоящем в Европа има две дузини терминали за импорт на полутечен природен газ, само че нито един от тях не е в Германия, която е значимо място за систематизиране на газ. Понастоящем работата по водещия терминал за полутечен природен газ в Германия, който би трябвало да стартира да получава газ през 2024 година, към момента не е почнала.

 

Тези проблеми с ценообразуването и логистиката накараха Германия да пренебрегне американските оферти за доставки на полутечен природен газ при президента Доналд Тръмп и вместо това да продължи с построяването на газопровода " Северен поток 2 " от Русия. Сертифицирането на " Северен поток 2 " обаче беше спряно в отговор на войната в Украйна.

 

 Снимка: John Thys/AFP via Getty Images

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР