В петък по обед сладкарницата на Линда Петкова е затрупана

...
В петък по обед сладкарницата на Линда Петкова е затрупана
Коментари Харесай

Линда, съпругата на Кирил Петков прави сладкиши без захар и глутен, но не за всеки вкус

В петък по обед сладкарницата на Линда Петкова е затрупана от клиенти. Помещението надали надвишава 15 квадрата, които обаче наподобяват като рог на изобилието с всички торти, шоколади, бисквити и вино, изложени по витрините. Съпругата на Кирил Петков е избрала най-централната точка в центъра на София, с цел да отвори своя „ сладостен магазин ”, както самата тя го назовава. Това е Докторската градина – мястото, където се събира елитът на страната ни, а жилищата вървят приблизително по 3000 евро на квадратен метър.

От заран до вечер край сладкарницата на Линда Петкова се натрупат млади майки с детски колички, които си купуват сладки, маркирани с етикет „ Здравословно ”. На черна дъска пред вратата на помещението с цветни тебешири е написано, че там се продават торти без захар и без глутен. Вратата е отворена даже когато на открито е студено. Домакинята посреща с необятна усмивка, държи се общително, благо и с подготвеност изяснява какво се съдържа в рецептите, откри на място кореспондент на „ Уикенд ”.

Понеже е прекомерно тясно, в сладкарницата няма маси и столове като се изключи една, сложена на тротоара. Затова пък градинката е цялостна с пейки, на които майките се настаняват, с цел да изядат сладкишите си, подсладени с инулин, до момента в който децата им щъкат сред люлките и пясъчниците. Междувременно Линда меси и разточва тестото непосредствено пред очите на своите клиенти. „ Всичко торти се вършат тук, в нашата кухня ”, изяснява тя на много добър български като за канадка. На наш кореспондент му направи неприятно усещане, че тя работи без маска, каквито са разпоредбите. Щом обаче в сладкарницата влязоха клиенти, тя незабавно си сложи такава.

Съпругата на Кирил Петков е родена в Канада, само че живее в България към този момент 12 години. Срещата й със здравословните сладкиши идва инцидентно. Линда има нетърпимост към глутена, а когато открива, че едно от трите й деца е с диабет, тя стартира да търси способи за подготвяне на сладкиши без захар и пшенично брашно. „ Експериментирам ”, изяснява в резюме опита си със здравословните торти госпожа Петкова. Тези опити я водят в кухнята на „ Мастършеф ” преди към две години, когато е 40-годишна. По това време тя към момента няма никаква визия, че на брачна половинка й му следва да влезе в политиката. Явява се в кулинарното шоу на Би Ти Ви с обичаната си торта „ Гараш ” във вид без брашно и захар, който самата тя е създала. „ Това е най-великата българска торта ”, споделя мнение бъдещата министерша пред журито на предаването.

Единият от членовете му е прекомерно сериозен. Това е началник Петър Михалчев, който отрязва многодетната майка с отговор „ Не! ”, обяснявайки, че сладкишът й е прекомерно бухнал за „ Гараш ”. Затова пък Андре Токев й дава твърдо „ Да! ”, въпреки да признава, че това не е усетът, който се чака от „ Гараш ”. Затова пък фенката на здравословното хранене – Силвена Роу, е във екстаз. Тя толкоз доста харесва рецептата, че дава златна престилка на Линда, с което я води непосредствено във финалната фаза на кулинарното съревнование.

Същата торта „ Гараш ” във разновидността на Линда се продава в сладкарницата й. Срещу 7 лв. без няколко стотинки всеки, който има предпочитание, може да получи дребно парче с приблизителни размери 4 на 4 сантиметра, сервирано в картонена чинийка с дървена виличка. Вкусът е доста подобен с този на оригинала, единствено дето блатовете, които се състоят главно от орехи и сред тях няма съвсем никаква заварка, се разпадат прекомерно елементарно, до момента в който се опитваш да ги ядеш с дървената виличка. Личи, че в кухнята е употребен първокласен черен шоколад, само че поради инулина, с който е подсладена тортата, по-чувствителните към сходни съставки не престават да усещат леко противен послевкус много откакто парчето към този момент е изядено. Ако дълго време не сте яли сладко, това неприятно чувство може да остане с часове и да ви нервира. Затова пък инулинът не може да навреди на здравето, както елементарната захар. Той се добива от цикория или земна ябълка и по мнението на множеството експерти е изцяло безопасен за хората с диабет. Нещо повече – може да бъде потребен, защото понижава апетита и подкрепя храносмилането.

Повечето сладкиши без захар, които Линда предлага, са подсладени точно с инулин. Такъв е да вземем за пример кето разновидността на печения й чийзкейк. Парчетата са огромни почти колкото тези на „ Гараш ”, цената също е сходна, а в случай че желаете да си поръчате цяла торта, ще би трябвало да се изръсите с близо 105 лв. за десетина части. Десертът не е доста сладостен, юридически е с крем сирене, заквасена сметана, бадеми, яйца, масло, канела, бурбонска ванилия и една забавна съставна част, която към момента се среща рядко в България – портокалово олио. Има го и в недиетичен вид – със сурова захар вместо инулин. Сладкарката го предлага с топинг по избор на клиента – от боровинки или от малини.

Суровата торта пък е с блат от ядки , подсладен с рожков, и маслен крем с плодове. В сладкарницата се предлага с форма на дребни кръгли пастички с цена към 6 лв.. Браунито е малко по-евтино – 5 лв. за дребно парче. Диетичният кето вид е с ягоди и няма съвсем никакъв усет. В рецептата със захар се усещат белтъци, орехи и какао. Коричката на десерта е хрупкава, а вътрешността – по-мека. Малко е изсъхнал, само че е съвършен за кафе или парещ шоколад, каквито също се оферират в магазинчето на Линда.

След като опиташ множеството диетични десерти, разумно стигаш до убеждението, че класиката си е класика и нито един подсладител не е толкоз добър, че да може изцяло за замести усета на същинската захар. А едно от най-големите изкушения в „ сладкото магазинче ” е класическата морковена торта с същинска, нездравословна, калорична и доста вкусна захар. В тестото, с изключение на моркови, има ананас, орехи, яйца, кокос, масло и ванилия. И тук обаче може да се постави етикетът „ диетично ”, тъй като тортата е без глутен. Вместо пшеничено брашно е употребявано брашно от елда, оризово брашно, картофено нишесте и нишесте от тапиока. Цяла торта коства близо 93 лв..

Линда продава също по този начин бисквити по 2 лв. парчето и дребни торбички лешници, обгърнати в черен шоколад, които костват 9 лв. за пакетче. Още като ги опиташ, ти излиза наяве, че са правени с същинско сурово био какао, защото се усеща характерният горчиво-кисел усет на какаовите зърна. Не всеки би ги харесал, само че който обича сурово какао, може да ги опита. Освен лешници, има и арония в същата горчива шоколадова обвивка. Продават се също по този начин всевъзможни типове шоколадови блокчета по рецепта на канадката. Има ги в най-различни цветове – синьо (със синя спирулина), розово (с малини), или бяло. Има също по този начин сокове, лимонади, специфични виновност, кремчета и всевъзможни други неща, които въпреки и диетични, не са без калории. Те обаче не са правени в сладкарницата, а по поръчка в сладкарски завод. „ Нямам място да ги създавам тук ”, изяснява с усмивка симпатичната кулинарка.

Есенните сутрини са студени и в градинката няма доста хора, тъй че Линда работи сама. По обяд обаче, когато посетителите стартират да изпълват тротоара пред магазинчето, тя има потребност от асистент. Това е младо момче, което съветва клиентите, приема и обработва поръчките, до момента в който собственичката подготвя следващия сладкиш пред очите на купувачите. Служителят изяснява, че в случай че някой желае да си поръча цяла торта за у дома, би трябвало да го направи най-малко два дни преди датата, в която желае да я получи. „ Имаме доста поръчки и ни е нужно време, с цел да реагираме ”, твърди той.

Магазинчето работи от към 5 години . Най-евтината торта в каталога му е ябълкова с подправки – 50 лв. без 10 стотинки. Най-скъпата е близо 120 лв.. Това е чийзкейк с боровинка и лимон. Кремът й е от кашу, а съставките са съвсем същите като в обичаната на родните вегани торта, която началник Силвена Роу сподели в сезона на „ Мастършеф ”, в който взе участие и Линда.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР